Alder: 21

Bor: I Bergen sentrum

Yrke: Student:

Så mange heter Mpho: 1

Det var min norske mor som valgte navnet Mpho Naledi til meg. Det betyr "gave fra en stjerne", og moren min oppdaget det da hun studerte i Sør-Afrika som ung. Faren min er fra Sør-Afrika, men ham har jeg aldri hatt noen kontakt med, det var mamma som sto for navnevalget. Hun syntes navnet var vakkert. Mpho uttales "Mpå", så når jeg presenterer meg på telefon, tror de fleste at jeg heter Pål. Det har ikke alltid vært enkelt å ha et så spesielt navn. Når jeg sier hva jeg heter, får jeg som regel reaksjonen: " Hæ? Hva sa du?" Det var vanskelig da jeg var liten, for selv om jeg er 100 prosent norsk, fikk jeg alltid spørsmålet: "Hvor kommer du fra?" Jeg har tre yngre søsken som heter Aslak, Miriam og Audun, så du kan trygt si at jeg skiller meg ut i søskenflokken.

Jeg har mange ganger vært sur på mamma for at hun ga meg et så spesielt navn. Folkeregisteret godtok ikke navnet før jeg ble åtte år, frem til da sto det bare Naledi Christensen. Det har ikke vært helt enkelt å søke jobber med et navn som Mpho Naledi, arbeidsgiverne forventer kanskje at det blir språkproblemer. De kan jo ikke vite at jeg er norsk.

Da jeg var 19 år, skiftet jeg navn til Linnea, jeg ville prøve hvordan det var å ha et helt vanlig navn. Først var det veldig deilig å hete det, men i lengden ble det helt feil, jeg hadde jo vært Mpho hele livet. Nå bruker jeg bare Mpho, og synes det er greit å hete det. Jeg får ofte positive reaksjoner på navnet mitt nå, folk synes det er kult å hete noe som absolutt ingen andre heter. Men jeg måtte gjennom Linnea-prosessen før jeg skjønte at jeg faktisk er glad i navnet mitt.