• Det var fullstendig uventet, sier fotografen.

Purpurhodeand har aldri vært sett i Hordaland tidligere, og funnet på Skogsøy rett før jul er Norges første av en hunnfugl, og kun det femte av arten her til lands.

Fønistisk konsulent Frode Falkenberg i Norsk Ornitologisk Forening fryder seg:

— Å identifisere en purpurhodeand er rock and roll. Det er defintivt level ti. Det er aldri tatt bilde av noe som likner. Jeg tenkte satan, jeg må ut i morgen og sjekke dette nøyere, sier Falkenberg til bt.no.

Han beskriver funnet som en tidlig julegave. Observasjonene ble gjort fra 19. til 23. desember, nå har fuglen dratt videre.

Fra Amerika

Purpurhodeanden - eller Lesser Scaup på engelsk - er en liten dykkand og likner på bergand og toppand som er vanligere i Norge.

Den har blått nebb og gule øyne og overvintrer i Nord-Amerika, og drar normalt sørover. Falkenberg mener at dette eksemplaret kan ha blitt tatt av vinden.

— Det har vært noen heftige vinder i det siste. Det skyldes ofte vindforholdene når fugler ikke er der de skal være, sier Falkenberg.

Han mener det er vanskelig å si om fuglen kan klare å finne tilbake til riktig kurs, men for eksempel måker er i stand til det.

To unike funn på ett år

Det var fugleentusiasten Julian Bell - som også dokumenterte Norges første klippesvale i mai - som oppdaget fuglen.

På innsiden av en poll langt fra allfarvei fant den overraskende gjesten da han egentlig var på jakt etter noen «mye mindre spesielle fugler».

— Det var fullstendig uventet, men jeg skjønte med en gang at det var en sjelden fugl og knipset noen veldig dårlige bilder, forteller han.

Han trengte bedre dokumentasjon.

— Jeg måtte tilbake. Neste gang bommet jeg, men den tredje dagen var det vellykket, sier Bell. Da fikk han bilder som oppfyller Norsk Ornitologisk Forenings krav.

— Blant annet er det viktig med bilde av utslått vinge. Nøkkelkarakteren til denne fuglen er vingen, den er grå ytterst og hvit innerst, og vingebåndet går gjennom hele vingen, sier Frode Falkenberg.

Må godkjennes av komité

Saken havner nå på bordet til Norsk Sjeldenhetskomité for fugler. Der skal åtte medlemmer vurdere funnet, og konklusjonen skal publiseres i løpet av 2012.

Det blir oppdaget 2-3 nye arter i Norge hvert år, ifølge Falkenberg. Det er gjerne nordamerikanske arter som purpurhodeanden som mangler.

Den forrige anden som ble oppdaget i Hordaland, var i 2008, bare et steinkast unna førjulsfunnet.

HVITT BÅND: Voksne purpurhodeender er 38 til 45 centimeter lange, med blått nebb og gule øyne. Hunnen har et hvitt bånd ved nebbroten og brunt hode og kropp.
JULIAN BELL
FUNN SOM SMAKER FUGL: - Det har vært et produktivt år, gliser Julian Bell som også oppdaget klippesvale i mai. Bell anslår at han bruker «minst» 600 timer i året på fugletitting. Hobbyen veide også tungt da han valgte bosted i Øygarden. Kanskje ikke overraskende at Øygarden topper listen over observasjoner i Hordaland.
GEIR JENSEN