Ragnhild Stolt-Nielsen (H) er klar for å ta over som byrådsleder for flertallsbyrådet H, KrF og Frp i Bergen. Det er nå klart etter at tidligere byrådsleder Monica Mæland nå har blitt statsråd i regjeringen til Erna Solberg.

BT skrev allerede for halvannen uke siden at 44-åringen fra Haugesund hadde blitt valgt ut av Mæland som hennes etterfølger, og akseptert tilbudet. Den gangen ville hun ikke kommentere saken.Nå bekrefter Stolt-Nielsen imdilertid dette overfor BT. Hun presiserer at valget ikke er tatt ennå.

— Jeg har sagt meg villig til å være kandidat. Dette skal nå gjennom den rette behandlingen i partiapparatet.

Flere prosesser

Det foregår slik at arbeidsutvalget i Bergen Høyre peker ut en aktuell kandidat. Deretter presenteres denne for bystyregruppen til Høyre som sier ja eller nei. Deretter får den aktuelle kandidaten, i dette tilfellet Ragnhild Stolt-Nielsen, i oppgave av ordfører Trude Drevland å danne nytt byråd.

Stolt-Nielsen sier det var et enkelt valg å si ja til å være kandidat.

- Når ble du spurt?

— Det husker jeg faktisk ikke. Men jeg har visst det en stund.

Lite endringer

Hun sier det føles som en veldig stor oppgave.

— Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på dette, dersom jeg får den tilliten jeg trenger fra partiet.

- Hvordan vil Bergen merke at det kommer en ny byrådsleder?

— Nå skal vi fortsette styringen av byen ved hjelp av den byrådsplattformen som er fremforhandlet mellom de tre partiene. Men det er klart, Monica har vært en sterk, tydelig og fantastisk god byrådsleder. Så jeg har store sko å fylle. Men jeg må sette mitt eget preg på hvordan jeg eventuelt gjør dette. Monica er Monica, og jeg er meg.

I morgen klokken 0930 møtes Høyres arbeidsutvalg på Rådhuset. Da får de den offisielle avskjedsbeskjeden fra statsråd Mæland. Deretter skal de peke på en ny kandidat som byrådsleder.

Stolt-Nielsen sier hun ikke forventer andre endringer i byrådet enn at hun eventuelt tar over for Monica Mæland.

Må holde fortet

Skolebyråd Harald Victor Hove (H) har lenge vært ansett som en kandidat som rådgiver eller statssekretær i den nye regjeringen. Han fikk imidlertid ingen telefon fra Erna Solberg.

— Jeg hadde heller ikke forventet spørsmålet- Det er en kort liste som skal fylles, så jeg hadde ikke begynt å pakke. Jeg ønsker uansett å være her og gjøre jobben min som byråd.

Hove sier han vil gratulere Mæland med ny jobb. Han har fulgt henne gjennom nesten hele Mælands tid som byrådsleder, først som rådgiveren hennes og deretter som medlem av byrådet.

— Det er bra for henne og bra for Bergen at hun blir næringsminister. Vi får en bergenser i stolen som vet hvilke krav og interesser som kommer fra Vestlandet.

Etter så mange år med samme byrådsleder mener Hove det kan være sunt med et skifte.

— Det er vemodig å bytte ut en så god leder, men vi får et skifte som bidrar til at ting kan gjøres litt annerledes, og nye perspektiver kan vise seg. Uansett så er ikke Ragnhild ukjent med hva som kreves i denne jobben, og overgangen blir vel ikke så stor.

Flere endringer

Etter det BT kjenner til blir ikke Liv Røssland (Frp) med i den nye regjeringen. Hun har vært nevnt som kandidat som statssekretær. To andre personer forsvinner imidlertid fra byrådsapparatet:

  • Petter Kvinge Tvedt (Frp) blir rådgiver for Siv Jensen i Finansdepartementet. Han går fra jobben som politisk rådgiver for Liv Røssland i byrådsavdelingen for finans
  • Morten Storebø (H) følger etter sjefen sin Monica Mæland og blir hennes rådgiver i Næringsdepartementet
  • Takk for det, men ingenting er offisielt før den nye regjeringssjefen presenterer mannskapet sitt, sier Tvedt når BT ringer for å gratulere med ny jobb.

Han innrømmer imidlertid at han er i Oslo for dagen.