• La oss motstå fristelsen til å bli hengt opp i hatet og hevngjerrigheten. Husk at Ingse ikke var besjelet med slike følelser.

Gard Steiro

Det sa Torstein Selvik da han forrettet for de nærmere 600 fremmøte til Ingse Merete Rønnestads gravferd. Presten var også den drepte kvinnens onkel.

— Hvis vi skulle finne på å lete etter en mening i det som har skjedd, går vi oss bare vill, mente Selvik.

Han advarte de sørgende mot å la seg styre av hevntanker.

— Vi kjenner på raseriet, bitterheten hatet og hevnen. Mange av oss gjør det. La oss erkjenne det. Men la oss hjelpe hverandre til ikke å gi etter for de onde og destruktive tankene. Gjør vi det, er vi i den samme hengemyren som ødelegger liv og som i sin ytterste, vanvittige konsekvens kan føre til drap.

- Sorgen er tung og stor

Fana kirke var fullsatt under seremonien. Da kisten ble båret ut av, sto over 100 sørgende utenfor og ventet. Venner, slekt og kolleger hadde møtt opp for vise respekt for den døde.

— Ikke i vår villeste fantasi hadde vi kunne forestilt oss dette - at vi på denne dag skulle samles ved Ingses kiste, sa Selvik i sitt minneord.

På første rad satt Rønnestads to sønner sammen med sine besteforeldre. De to hadde selv dekorert sangheftet med tegninger. Kirkerommet var fylt av blomster fra venner, slekt og kolleger. På båren lå et stort hjerte av røde roser.

— Sorgen er tung og stor. Men vi skal klare dette også. Vi skal klare å leve med sorgen. Jeg er sikker på at Ingse ville hjulpet oss med det. Hun ville stilt opp. Hun ville nektet å gi seg over, sa Selvik.

Sitt livs sommer

Den 36 år gamle småbarnsmoren etterlater seg et voldsomt tomrom. Hun ble beskrevet som en kvinne med mange og gode venner - en som spredte varme, glede og latter.

— Ingse var en glad jente med masser av pågangsmot og godt humør. Slik skal vi også huske henne. Det fulgte så mye glede og gøy med henne. Hun var så levende, livlig og vital. Jeg ser for meg det spill levende, åpne ansiktet. Jeg tenker på latteren og det gode smilet som hun var så raus med å dele ut. Det var henne. Hun var en gave til oss. Hun var i sitt livs sommer.

Ingse Merete Rønnestad ble skutt på vei til et rettsmøte i Bergen tingrett torsdag 4. mars. Drapet har vakt reaksjoner over hele Norge.

— Hun ble fratatt og berøvet det mest dyrebare av alt - selve livet. Det var en feig og total meningsløs ugjerning. Det er absurd og veldig, veldig vondt, sa presten i sitt minneord.

Rønnestads tidligere ektemann er siktet for drapet. I forståelse med de nærmeste pårørende var også hans familie representert i kirken.

GRIPENDE AVSKJED: Nærmere 600 mennesker tok i går farvel med Ingse Merete Rønnestad. - Det er meningsløst, sa prest Torstein Selvik.
ARNE NILSEN