Moralen etter dagens ulykke ved Tveitevannet på Storetveit må være å la humla suse — eller stanse bilen før man går på humlejakt.

Summende plageånd

— Jeg hadde vinduet litt på gløtt, sånn at det forvillet seg en humle inn i bilen. Den summet rundt og landet til slutt på skulderen min. Da jeg slo etter humlen, falt den ned mellom lårene mine. Da ble jeg litt stresset. Et par sekunders uoppmerksomhet var nok til at jeg veltet utfor, forteller den uheldige sjåføren.

Han arbeider ved et TV-servicefirma i Bergen, men vil helst ikke ha navnet sitt i avisen.

Hadde flaks

Bare flaks gjorde at 24-åringen kom fra ulykken med mindre skader. Ifølge øyenvitner traff varebilen en støpekant og veltet utfor veien. Den landet på taket, delvis hengende utfor en tre meter høy mur ned mot en gangvei langs vannet. Sjåføren ble sendt til Haukeland sykehus, der det ble konstatert lettere hodeskader og en mulig nakkeslengskade. Det er uvisst om humlen over-levde lufteturen.

Når BT snakker med sjåføren fire timer etter ulykken, har han fått summet seg og innser at han har hatt flaks.

— Jeg kunne havnet på hodet utfor muren. Vanligvis er jeg ikke redd insekter, men det var det at den plasserte seg så strategisk til. Jeg likte ikke å ha den akkurat der, humrer mannen.

Ikke første gangen

— Jeg har hørt om et lignende tilfelle, men husker ikke helt hvor og når. Kanskje det bare er en vandrehistorie. I alle fall dreide det seg den gangen om en dame som fikk en veps oppunder skjørtet. Det endte med en ulykke, sier fylkessekretær Arne Aase i Trygg Trafikk.

Han mener uansett at det er viktig å ta insekter i bilen på alvor.

— Sommerstid er folk ofte lettkledd og blir fort paniske hvis et insekt surrer rundt dem. Stopp bilen og luft ut eller overlat oppgaven til passasjerer, råder Aase.

— Insekter er bare ett av mange forstyrrende elementer som tar oppmerksomheten vekk fra bilkjøringen. Det er et generelt problem at folk er for lite oppmerksomme om sommeren, enten det er på grunn av lettkledde kvinner eller humler, sier Arvid Ask, leder av trafikkavsnittet ved Hordaland politidistrikt - og tar dermed siste stikk i denne saken.

PÅ KANTEN: Flaks gjorde at varebilen ble liggende på muren og ikke havnet i Tveitevannet. FOTO: ROAR CHRISTIANSEN.