Arne Odland skjemmes fortsatt etter sykkelturen i Fjellveien i Bergen forrige onsdag. Mandag møtte han bt.no og viste frem skallen til skrekk og advarsel.

I mellomtiden hadde den godgjort seg på hans egen Facebook-profil noen dager.

Sårene i pannen og på nesen er begynt å gro. Og blåveisene under øynene er blitt gule.

— Jeg anser meg selv for å være en habil syklist. Siden 1. mars har jeg syklet 2500 kilometer, alltid med hjelm. Forrige onsdag skulle jeg «bare» en tur i Stoltzekleiven. Derfor droppet jeg hjelmen og syklet rolig bortover Fjellveien. Jeg skulle la sykkelen stå mens jeg gikk opp, forteller han.

Bremset ned

Like før han kom til Stoltzekleiven, så han to personer som luftet hundene sine i den populære turveien.

— Jeg bremset derfor ned og holdt veldig lav fart på grunn av de to hundene, forteller Odland.

- Landet på hodet

Han anslår at han syklet mellom 15 og 20 kilometer i timen.

— Plutselig sprang den ene hunden ut og jeg bråbremset i ren refleks. Sykkelen stanset umiddelbart, mens jeg selv havnet over styret og i bakken. Det var nærmest et mageplask, bortsett fra at jeg landet på hodet, sier den uheldige syklisten til bt.no.

Han fortalte om sykkelturen på sin Facebook-profil og fikk en rekke støtteerklæringer.

— Egentlig er jeg skamfull. Selv om jeg var sterkt forslått, har jeg vært på jobb. Jeg kunne jo ikke sykmelde meg fordi jeg ikke brukte hjelm, sier han.

- En form for selvpisking?

— Ja, det er vel egentlig det.

- Blodet fosset

Preben Hansen var vitne til at Arne Odland kom på hodet over sykkelstyret.

— Det var skremmende. Han hadde jo veldig lav fart. Plutselig løp hunden foran ham, og han måtte bråbremse. Sykkelen stanset, mens han fortsatte over styret og havnet med pannen i asfalten, forteller Hansen.

— Arne lå på bakken og blodet fosset fra hodet. Han ville ikke at vi skulle tilkalle ambulanse, men jeg så jo at dette var alvorlig. Der og da sa jeg det ikke til ham, men jeg så inn i skallen på ham, legger Hansen til.

- Overraskende og skremmende

Han bruker selv sykkel noen ganger.

— Når det er fint vær, sykler jeg til kontoret i Bergen sentrum. Jeg har aldri brukt hjelm, men det begynner jeg med nå. Det var både overraskende og skremmende å se hvor store skader Arne fikk, til tross for at farten han holdt var veldig lav, sier Hansen.

Aldri mer, aldri mer

Han kjørte Odland til legevakten.

— Jeg blødde jo kraftig, og legene renset såret. Det var en del småstein i hodet. Jeg lå til observasjon en stund før jeg ble skrevet ut, forteller Odland.

Han er usikker på hvor mange sting som ble sydd.

- Gjorde det vondt?

— Ja, forferdelig, men jeg var jo heldig tross alt. Det kunne ha gått så mye verre, sier han.

— Aldri mer sykling uten hjelm, lover Arne Odland.

Langvarige skader uten hjelm

Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med 60 - 80 prosent, skriver Trygg Trafikk på sine nettsider. Når syklister skader hodet, er det panne og tinning som er mest utsatt. Selv forholdsvis små hodeskader kan gi varige plager som hodeverk, svimmelhet, konsentrasjonsvansker og overømfindtlighet for lys. Rundt 20 prosent av de alvorligste skadene som forekommer på sykkel, er hodeskader.

SOM LITTLE STEVEN: Arne Odland er en av Bergens største fan av Bruce Springsteen. Her har han fått skikkelig bandasje på hodet etter sykkeluhellet. - Da jeg kom til legevakten, hadde jeg en T-skjorte rundt skallen, nesten sånn som Little Steven ser ut når han spiller med Springsteen, humrer Odland.
PRIVAT
I BAKKEN: Arne Odland har fortsatt synlige skader i ansiktet etter at han skadet seg i en sykkelulykke forrige onsdag.
PER LINDBERG