— Spar tre – ruter knekt – kløver syv ...

Sakte, men sikkert går Ola Kåre Risa gjennom kortstokken med Bergens Tidendes utsendte som kontrollører. Det er nemlig vi som har kortene – Ola Kåre har nettopp bladd gjennom bunken to ganger. Nå er han i gang med å overbevise to tvilende pressefolk om at han virkelig har klisterhjerne.

Og det har han. Enkelte ganger må han riktignok stoppe opp litt.

— Du stusset litt på enkelte kort?

— Jeg ble litt forstyrret fordi fotografen stilte meg noen spørsmål, sier han forklarende.

- Hvordan klarer du å huske rekkefølgen i en kortstokk etter å ha bladd gjennom den et par ganger?

— Jeg assosierer kortene med forskjellige ting og danner meg bilder. Spar knekt kan for eksempel være en sko, som detter i hodet på kronprins Haakon – som kan være spar ess. Han er i en båt sammen med James Bond – ruter syv, og så videre. Jeg plasserer bildene mentalt i en imaginær reise, sier han.

Ikke født med klisterhjerne

Ola Kåre Risa har ikke alltid hatt klisterhjerne.

— Jeg har vel hatt en gjennomsnitts hukommelse, og måtte pugge lekser på samme måte som mine jevnaldrende klassekamerater. Men da jeg begynte å lese Oddbjørn Bys bok "Memo" i 2007 ble jeg hektet. Jeg greide ikke å legge den fra meg før den var lest.

- Så god hukommelse er noe man kan trene seg opp til?

— Det finnes teknikker – noen av dem kjenner vi fra antikken, de ble brukt både av grekerne og romerne, forteller Ola Kåre.

Han deltok på sin første hukommelseskonkurranse i 2008 – NM i Bergen.

— Da hadde jeg bare øvd noen måneder. Jeg ble nummer to, men det var bare tre deltakere med.

Heder og ære

Under Swedish Open i september var konkurransen noe hardere. Konkurransen er en slags tikamp, med disipliner som memorering av rekkefølgen i en stokket kortstokk, huske tall, navn, bilder og datoer. Deltakerne får fem minutter på å memorere ord, navn og ansikter, og historiske data. På ti minutter klarte Ola Kåre å memorere rekkefølgen i hele fem kortstokker. Han seiret i tre grener og ble til slutt best av de 16 deltakerne sammenlagt.

- Hvilke grener vant du?

— Kortstokker – jeg klarte riktig rekkefølge i fem kortstokker, pluss ett kort i den sjette, binære tall og speed cards.

- Speed cards?

— Det er å bruke kortest mulig tid på memorering av én kortstokk.

- Hva vant du?

— En pokal, pluss heder og ære.

- Ingen store pengepremier?

— Nei – men jeg får betalt reise og opphold. Men i VM kan du vinne pengepremier, selv om det ikke er snakk om de store beløpene. Jeg er med først og fremst fordi det er gøy, og fordi jeg liker å konkurrere.

Vil på pallen

- Hva synes resten av familien om hobbyen din?

— Min kone er ikke fryktelig begeistret, det er jo ikke akkurat en sosial hobby.

- Så hun deler ikke interessen din?

— Nei, men det hadde jo vært gøy hvis hun hadde gjort det.

Neste måned skal Ola Kåre bryne seg mot verdens beste klisterhjerner. Verdensmesterskapet i hukommelse – The World Memory Championship – arrangeres i London fra 14. til 16. desember.

- Bruker du mye tid til trening foran VM i London?

— Jeg trener alt fra én til tre timer daglig. Målet er å komme blant topp fem sammenlagt, og å komme på pallen i to–tre av øvelsene, sier Ola Kåre Risa.