I løpet av natten har noen bedrevet hærverk på Langegården på Fjøsanger.

— Lindealleen som har stått her siden 1810 er blitt angrepet av folk med øks. Flere av suppleringstrærne er hugget ned, sier Erik Krohn-Hansen.

I sekstiden våknet han av at sauene breket på tunet. Da han gikk ut for å få dem i hus, oppdaget han at det lå en ung eik tvers over veien helt oppe ved tunet til besøksgården han driver. Senere, da barna skulle på skolen, oppdaget han noen hadde gått løs på lindealleen til hovedgården også.

Krohn-Hansen mener det må ha blitt brukt en svært god øks. Fire lindetrær i alleen til hovedgården er hugget ned og ett er skadet.

Han har aldri opplevd maken.

— Vi har aldri tenkt på at vi må ha noen beskyttelse omkring dette her. Jeg har drevet gården siden 1984, og vi har aldri hatt denne typen hærverk før, sier han.

Slapp ut alle sauene

Trærne, som har en diameter på 15-20 centimeter, er blitt liggende over veien. De eller den som har utført hærverket tok seg også inn i sauehuset og slapp ut alle dyrene.

— Alle dørene er blitt åpnet, sier Krohn-Hansen.

Politiet ble varslet om hærverket i 09.30-tiden, og har sendt en patrulje til Langegården for å undersøke saken.

Krohn-Hansen er overbevist om at hærverket er planlagt, og undrer seg over at de eller den som gjorde det kunne holde på så lenge uten å bli oppdaget.

— Dette er planlagt, du tar ikke med deg en øks helt tilfeldig, sier han.

Ble fredet på 20-tallet

Nå må det plantes nye trær, mener han. Helst skal de være mellom fem og ti år gamle når de plantes i alleen.

— Problemet er å få tak i så voksne trær, sier Krohn-Hansen

Politiet etterlyser tips fra publikum.

— Det er blitt hugget ned fem lindetrær som er 15-20 år gamle og fredet. Tips mottas, sier Preben Wallestad, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Langegården ligger ved Fjøsanger i Bergen kommune. Gården, som i dag er på 1200 mål utmark og 60 mål innmark, har en lang og innholdsrik historie, og det er funnet spor der som er 12.000 år gamle.

Området rundt Langegården ble fredet i 1924.