KJERSTI KVILE

— Så høyt oppe har ikke jeg vært noen gang. Jeg kan ha høydeskrekk iblant, men heldigvis ikke når jeg jobber, sier Helena Sandberg, svensk spesialist på bronseskulpturer.

Sammen med billedkunstner Anne-Kristin Vangen skal hun vurdere tilstanden til Christian Michelsen, som er vant til høyder der han troner mer enn 20 meter over byparken.

Bergen brannvesen har stilt en brannbil til disposisjon, og Sandberg synes det kjennes trygt å ha med en brannmann. Brannkonstabel Kjetil Tufte følger spent med fra bakken. Det er ikke ofte han har slike oppdrag.

Michelsen er nok også spent der han følger med på livet nede på bakken. Kanskje lurer han på hva all oppstandelsen skal være godt for.

«Uvanlig slitte»

Mange av skulpturene rundt omkring i Bergen er svært gamle og trenger en ansiktsløftning. Og ingen har noensinne gjennomført en slik systematisk vurdering av byens skulpturer.

— Tidligere har vi kun hatt overflatisk rengjøring, sier Grete Riis, sekretær for Bergen kommunes Fond til kunstnerisk utsmykning i Bergen.

Fondet til kunstnerisk utsmykning har bevilget penger til arbeidet, som er et samarbeid mellom Bergen kunstmuseum og Grønn etat i Bergen kommune.

Christian Michelsen er den ellevte skulpturen Helena Sandberg skal vurdere tilstanden til. Hun har allerede inspisert Bjørnstjerne Bjørnson, Ole Bull og Ynglingen.

— Skulpturene deres er uvanlige slitte på overflaten, sier Sandberg.

Hun vet ennå ikke hva årsaken til det er, men antyder at kystklimaet kan være en årsak.

Ikke prioritert

— De siste ti årene har ikke statuene vært prioritert så høyt som vi skulle ha ønsket, sier Rune Hesjedal, kontorsjef i Grønn etat i Bergen kommune.

Dette er altså kommunen i ferd med å gjøre noe med. Arbeidet begynte mandag, og i går var siste arbeidsdag for skulpturspesialisten. I løpet av juni vil Sandberg lage en rapport over skulpturenes tilstand. Hun vil også lage et prisoverslag.

— Nå får vi systematisk kartlagt hvor behovet er presserende. Hvilke statuer som skal prioriteres må vi vurdere når vi får rapporten, sier Hesjedal.

Arbeidet med vedlikehold vil begynne i løpet av sommeren.

Imens svever Sandberg og Vangen høyt over bakken. De peker, gestikulerer og tar bilder. Først etter nesten førti minutter ser det ut til at de er fornøyde.

— Den ser ok ut. Den er jo ikke så gammel, og klarer seg noen år til, sier Helena Sandberg.

Anne-Kristin Vangen er enig.

— Det finnes ingen skader eller feil. Den er ikke farlig der den står, sier hun.

Det ser ut til at det blir en stund til Michelsen får besøk igjen. Så nå kan han puste lettet ut etter friskmeldingen og nyte pinseferien i fred og ro høyt der oppe.

LUFTIG SVEV: Helena Sandberg inspiserer Bergen bys skulpturer. Her ser hun til vår tidligere statsminister Christian Michelsen.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ