Det er høstferie og ByLAN, for åttende år på rad. Det er cola og energidrikk, chips og snop, pizza og pølser og PC-spill helt til mandag klokken 12.

— Vi har sovet et par timer. Her i stolene.

Sjur Barndon, Nicholas H. Andersen og Kevin Smilden er kanskje ørlite bleke og matte, men klare til ny dyst og i ferd med å koble seg opp for å spille «Lord of the Rings».

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Sover — litt

Soveposer, Rema-poser og dyner slåss om sparsom gulvplass. I de behagelig avkjølte soveavdelingene lengst bak i hallen ligger fire-fem ungdommer langt inne i drømmeland på feltsenger og oppblåste madrasser.- Vi merker at deltakerne er blitt flinkere til å sove. De opplever selv at det ikke er så kult å gå lenge uten å få litt søvn, sier Ole Irgens, sjef for ByLAN 2009.

Rundt halvparten av deltakerne er med i konkurranser der de spiller turneringer og på lag.

I tillegg arrangeres uhøytidelige konkurranser, som rebusløp og bruskassestabling. Et år var det klemmekonkurranse.

Venner og konkurranser

  • Vi tar gjerne konkurransene litt utpå søndagen, når folk er litt slitne, har behov for noen avbrekk og er lette å få med på ting, sier Irgens.

— I år skal vi også prøve å overføre Brann-kampen på storskjerm. Men vi overorganiserer ikke. Dette skal være et sted der ungdom kan kose seg i fred med sitt. Mange kommer for å være sammen med venner, uten å bli forstyrret av voksenkontakt, for å si det slik.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Sunt...?

Arrangementet er rusfritt og uten aldersgrenser, men arrangørene stiller krav om at ungdommene må kunne ta vare på seg selv. De fleste deltakerne er i alderen 13 til 20 år.

— Foreldre kan komme på besøk i hallen og se til at ungene har det bra. Foreldre skal føle seg trygge. I årenes løp har vi aldri hatt noen alvorlige episoder, verken når det gjelder rus eller bråk utenfor. Og vi har et crew på 50 stykker som passer på, sier Irgens - og svarer på spørsmålet før det blir stilt:

— Mange spør om det kan være sunt å sitte slik på rumpen og tylle i seg cola og pizza. Til det svarer jeg at nei; hvis de gjør det hver helg hele året, er det ikke sunt. Men de tar ikke skade av å gjøre det én helg.

Bojar Laci står ved disken og drukner en hamburger i salat, mais og paprika.

— Var det opp til meg, hadde maten vært litt sunnere. Jeg savner ordentlig brød, men det er ikke verre enn at jeg kan gå på butikken og kjøpe det, hvis jeg vil.

Stadig flere jenter

I år er ByLAN tilbake i Bergen Racketsenter, etter å ha vært på Arenum i flere år.

— Arenum var opptatt denne helgen og vi ville ikke flytte arrangementet til slutten av høstferien. Det er ikke så gildt å gå direkte på skolen etterpå. Noe av poenget med å ha dette i begynnelsen av høstferien, er at deltakerne skal få sove skikkelig ut etterpå, sier Irgens.

Et tårn av sammenteipede Red Bull-bokser vinkler i løse luften, støttet oppe av Øystein Holmelid og Henrik Nødtvedt.

— Hvor mange det er? Aner ikke. Hva vitsen er? Tja. Det begynte med en samling bokser, og så utviklet det seg. Om vi har drukket alle boksene selv?

Øystein Holmelid ser forskrekket ut:

— Nei!

Siden starten har Ole Irgens registrert at stadig flere jenter finner veien til ByLAN. I år utgjør jentene rundt 40-50 av de i alt mer enn 700 deltakerne.

17 år gamle Anna Arnesen er en av dem. Blid som en lerke feirer hun høstferien iført shorts og nisselue.

— Jeg er litt oppmerksomhetssyk.

Anna kom fredag klokken fem og har sovet tre timer, spiller «World of Warcraft» og holder seg våken ved hjelp av samme diett som de andre: Søte drikker og sjokolade.

— Det er ikke så veldig sunt. Men se her, jeg har drukket vann. To flasker, faktisk!

— Hva er det du liker ved LAN?

— Det er gøy. Kjempegøy. Jeg liker stemningen. Det er som med fotball. Du kan sitte hjemme og se kampen på TV, eller gå på pub og se den sammen med andre.

HVILESTUND: Stilleste gutt på sovesal en.
Sean Meling Murray
LEDNINGER: 700 maskiner er koblet til på Bergen Racketsenter.
Sean Meling Murray
KJAPP MAT: Uten mat og drikke, duger spilleren ikke.
Sean Meling Murray