Dermed er det fortsatt helt uavklart hva som blir utfallet. Høyre finner ingen løsning på knipen Frp har satt byrådspartiene i.

RV vil kjøpslå

Etter møter i partiene i går kveld er situasjonen denne:

  • RV skal være villig til å støtte byrådets nei til sammenslåing, hvis byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre kommer dem i møte. Partene møtes fredag formiddag.BT er kjent med at RV vil kreve Gaia fredet til 2009. I tillegg skal Gaia få drive Bybanen. Takstene skal ned, det skal ikke innføres anbud og hele byen skal ha en busstakst.

Stine Akre, gruppeleder for RV, mener det viktigste er å hindre at Frp får gjennomslag for sitt krav om å selge Gaia innen utgangen av 2006.

— Det Frp legger opp til er regelrett slakt av Gaia, sier Akre og legger til:

— Det Frp serverte over bordet i komitémøtet onsdag er useriøs næringspolitikk og samferdselspolitikk.

  • Gruppeleder Oddny Miljeteig i SV holder kortene tett til brystet:
  • Først må vi gå noen runder fredag, både med byrådspartiene og Ap. Mer kan jeg egentlig ikke si offentlig nå, sier hun.

Miljeteig er også opptatt av å forhindre at Frp får byrådspartiene med på sitt krav om straks-salg av Gaia.

— Vi vil gjøre alt vi kan for å hindre at Frp får gjennomslag. For oss er det overordnet, sier Miljeteig.

SV og RV har i fellesskap makt til å blokkere Frp ved å støtte byrådspartiene. Høyre, KrF og Venstre mangler ti stemmer på å ha flertall i bystyret.

Etter det BT har grunn til å tro er SV mer fusjonsvennlig enn RV.

Spår kaos

  • Pensjonistpartiet har to stemmer å tilby. På gruppemøtet i går kveld fikk Frank W. Hansen fullmakt til å vurdere situasjonen og så lande partiet der han mener det er riktig.Hansen spår politisk kaos rundt fusjonen og ser et mulig kabinettspørsmål fra byrådet.

— I denne saken blir det kaotisk helt frem, sier han til BT.

Hvis byrådspartiene skal bøye av for kravet fra Frp om å selge Gaia i år, er det brudd på budsjettavtalen med Ap.

Aps gruppeleder Terje Ohnstad vil ha byrådspartiene til å presisere denne avtalen ved å skrive under på at salget heller ikke skal forberedes i år.

Ingen løsning

Høyres bystyregruppe, som også møttes i går kveld, fant ingen vei ut av dilemmaet. Valget står mellom nederlag i en viktig sak eller å bryte budsjettavtalen med Ap.

Bystyregruppen overlater nå til gruppestyret å finne en løsning.

Hilde Onarheim mener budsjettavtalen egentlig ble brutt den dagen fusjonsforslaget kom på bordet: - Jeg forstår godt Aps krav til oss om å presisere avtalen, men vi trenger tid til å vurdere situasjonen. Saken er svært vanskelig, sier hun til Bergens Tidende.