Klatring, padling, grilling, orientering og skyting med pil og bue. 35 jenter og gutter har høstferie. Den tilbringer de i skogen og på vannet på Fløyen mens foreldrene sliter på jobben.

Det er tid for Camp Fløyen, et tiltak i regi av Bergen kommune der barn i tredje— fjerde- og femteklassingalder får boltre seg fem dager til ende.

— Det var gøyest å klatre ned. Da er det nesten som å fly, sier Silje Skjæveland, fjerdeklassing fra Mjølkeråen skole.

Hun har klatret langt opp i grantreet, så langt at foreldrene nok hadde hevet minst ett øyenbryn, viss det da ikke hadde vært for at de er på jobben.

Bålkos

Silje prøver seg på litt rappellering ned stammen. Heldigvis har hun et tau festet til seg. I andre enden av tauet holder leirleder Cato Johannessen, eller Taco som barna har valgt å kalle ham. Foreldre kan være helt trygge. Taco kan sine saker. Han driver med ekstremsport.

Han kan gå på stram line også. Så lenge ikke barna gir han den lille ekstra utfordringen i form av en vennskapelig liten dytt.

— Jeg var myk starten. Men jeg har lært at jeg må være litt bestemt. Ellers sluker de deg, flirer Cato, eventuelt Taco.

Det går på skift. Når noen padler, får noen klatre. Når noen skyter med pil og bue får noen spille ball eller orientere seg etter naturløypene.

Når det er midt på dagen får alle plass i lavvoen der leirlederne har fyrt opp bålet og stemningen blir ekstra god fordi regnet aldri, aldri gir seg tid til en liten hvil.

— Jeg har egentlig litt lyst hjem, innrømmer Irja Sandvik, støvlene plantet i gjørme. Hun vurderer å høre med Taco om de kan gå ned igjen litt tidligere i dag.

Tilgangen til vann

Men tilgang på vann kan også være en god ting. Denne dagen er den på sitt beste.

— Vi har lært at vi skal ha vann ved siden av bålet så vi slipper å ringe til naboer, politi og brannbil, forteller Silje.

Det var egentlig meldt litt mindre tilgang, og så ble den størst. Men man kan lære av det også:

— Av og til kan du stole på meteorologene, sier Fredrik McKibben med hetten i vater med de doggete brillene, og legger til:

— Av og til kan du ikke stole på meteorologene.