Fjeldets Bataljon

Stiftet 22. mai 1857.

Fanen: Rød silke med håndbrodert byvåpen.

Farger: Rødt, hvitt, grønt.

Effekter: Geværer.

Eksersisen lørdag og onsdag begynner på Pitterhaugen (i svingene ovenfor Fløibanestasjonen). Deretter marsjerer guttene rundt i alle smitt og smau på Fjellsiden.

Rådslokale: I Krybbesmauet.

Uoffisielt motto: «En gang Fjeldgutt, alltid Fjeldgutt».

— Brrr. Kor e' bagen min, egentlig?

Omar Aliasir (9) spretter litt rundt utenfor garderoben på Stemmemyren og venter utålmodig på bagasjebil nummer to. Han har marsjert med buekorpset sitt («Fjeldets, så klart!») fra Pitterhaugen, og skal gjøre seg klar til idrettsdag sammen med guttene fra Skutevikens og Wesselengens.

Omar begynte i buekorpset i år og synes det er kjekt med idrettsdag, men røper at han liker marsjeringen aller best.

— Jeg begynte i buekorps fordi det så gøy ut. Vi fikk en lapp på skolen. Storebroren min er med også, men han er ikke her i dag, forteller Omar. Storfornøyd med uniformen («jeg hadde en svart bukse, så fikk jeg en hvit strek av Kristoffer, så sydde mamma den på»), selv om øverste knappen i skjorten er litt stri.

— Jeg får aldri opp den øverste knappen. De nederste er enkle, for de ser jeg, sier Omar. Det går bra til slutt. Og han gleder seg veeeldig til 17. mai.

Vafler og tautrekking

Pølse- og vaffellukten er alt begynt å kile i nesen.

Ute på grusbanen står 60-70 små og store gutter klare til innsats. Her skal det tautrekkes, spilles fotball og løpes.

— Hvem skal stå i mål?

— Er det min tur til å løpe snart?

— Søren! Det begynner å regne!

Fellesutmarsjen til de tre alliansekorpsene Wesselengens, Skutevikens og Fjeldets har vært en årlig tradisjon lenge. Regn ingen hindring. Ka trodde du, då?

— Kjekt at dere kommer, så vi kan vise at vi gjør mer enn å eksersere. Det trengs for rekrutteringen, smiler sjef i Fjeldets Bataljon, Kristoffer Botnen. For det er ingen hemmelighet at Fjeldets er et lite buekorps. Rundt 30 gutter i år.

— Vi er ikke så mange i Fjeldets, men vi har det veldig kjekt, sier en av de andre guttene.

Kremt. Hvem som pleier å vinne idrettsdagen?

— Tautrekkingen vinner vi aldri. Der blir vi alltid for små. Men offiserfotballen er vi god på, understreker Botnen. Den har Fjeldets vunnet de to - eller var det kanskje tre, he, he - siste årene.

Mest fremgangsrike i 2002

I fjor ble Fjeldets Bataljon kåret til det mest fremgangsrike buekorpset i 2002 av byens befolkning og Stiftelsen Buekorpsenes Venner. Stor stas.

Et av høydepunktene gjennom året er sesongavslutningen. Den markeres alltid med en tur, og i fjor dro guttene helt til Shetland. I sommer går turen til Kristiansand, med dyreparkbesøk og annet spennende. Guttene er ivrige med loddsalg, dugnader og espalierer for å få inn penger til reisen.

Det er ikke bare i vårhalvåret buekorpset er aktivt. Om høsten og vinteren er klubbhuset i Krybbesmauet tatt flittig i bruk - med bordtennis og video, for eksempel. Ellers står kinobesøk, små og store turer, pølsefester og annet på listen. Egen hjemmeside har de også, på www.fjeldetsbataljon.com.

Kukaker og lærsko

Fjeldets Bataljons historie er lang og spennende, og Torstein Sletten skriver blant annet dette i sin bok:

«En dag hadde fjeldguttene vært ute i Dræggen og sett på buekorpset der - og det var nok til at 18 gutter ble enige om å gå i gang med eget buekorps i Fjeldet. Det ble bestemt at guttene skulle ha hvite bånd om lue og på benklær, og alle skulle møte i lærsko første søndag etter dette vedtaket. Det møtte 20 gutter, og de valgte Georg Gjertsen som sjef og Bendik Rasmussen som 1. kaptein. Oppe ved Nyegården til Hans Kleinow Martens annekterte guttene et halvferdig sommerfjøs og innredet det til korpsets private festning. For å holde nærgående fiender borte, lånte de seg en kanon, som ble ladet med sand og småstein - og spesialkuler, laget av jord og kukaker.»

Vel. Heldigvis er det ikke nødvendig med kukakebombardering lenger. Tautrekking og fotballkamper holder i lange baner.

KOM'AN IGJEN: Sjef i Fjeldets, Kristoffer Botnen, motiverer guttene sine i sprintkonkurransen. Per Kristian Madsen (7) er klar til innsats for å vinne over de andre buekorpsene. Bak står Mathias Henriksen (7) og venter spent på tur.<br/>Foto: ODD MEHUS