ANNE-GRETHE DAHL

Da hadde det 22 meter høye grantreet, som Hermod Hansen plantet i hagen midt på 1960-tallet en gang, sveipet sine tunge greiner over husveggen for aller siste gang. Men den gamle kjempen får en ærefull avslutning på trelivet. Det skal nemlig bli juletre i Newcastle.

Det er litt vemodig. Men det var på høy tid. Se, den hvite husveggen er blitt helt grønn på grunn av treet, forklarer Hermods bror Bjarne Hansen (76). Han har tatt turen fra Os for å overvære huggingen. Nå ser han skogforvalter Harald Bratseth og kranfører Arne Heggernes forsvinne ned bakken med hagens stolthet.

Håndplukket på Ulven

Hermod blir værende inne i huset. Nylig kreftoperert synes han det blir litt for mye oppstuss med media og det hele. Den biten overlater han så gladelig til broren.

Hermod jobbet med transport, blant annet til Ulven. Det er derfra treet kommer. Han stoppet vel for å ta seg en røyk, tenker jeg. Så oppdaget han det enslige grantreet i veikanten. Den gangen var det rundt en meter høyt. Han røsket det løs med bare nevene og tok med hjem til hagen i Pinnelien. Han var sterk som en bjørn, Hermod, skjønner dere, forklarer Bjarne.

I mange år holdt en skjorefamilie til i den grønne «nåleputen». Hermod matet dem. Og om han ikke kom med mat, banket de på ruten med nebbet. Og de laget et svære spetakkel. Men for halvannet år siden forsvant de svarte urokråkene. Det var etter at Hermod fortalte de at «enten må dåkker roe dåkker ner, eller så må dåkker fløtte». Nå har de sikkert reist til Balaya, flirer Bjarne.

Vi gjerne til Newcastle

Det er 56. gang Bergen sender juletre til Newcastle. I år er det kommunalråd Anne-Grete Strøm-Erichsen som skal tenne lysene — nærmere bestemt torsdag 2. desember.

Det hadde vært kjekt om Hermod eller jeg eller begge to kunne være til stede når de tenner lysene der borte i England. Det er jo liksom «vårt» tre. Får vi invitasjon, reiser vi gjerne over. «Då vil eg sitte i toppen når de tenner det», har Hermod spøkt med, sier broder Bjarne.

Kanskje de to kan få være med på juletrelasset til Newcastle. Hva sier dere, kommunen?