je19-åringen ble drept i Sogndal i forrige uke, og drapsmannen er fortsatt på frifot.

— Du ble bare 19 år, men det var 19 år med nærhet og kjærlighet, sa ungdomsprest Just Salvesen i sin tale i kirken.

— Du ble revet bort så brått. Du etterlater deg dyp sorg, og vi sitter igjen med ubesvarte spørsmål, sa presten.

Den vesle trekirken i Flatdal ved Seljord var fullsatt. Den hadde bare plass til 200 mennesker. På kirkebakken utenfor sto minst like mange som ville ta en siste avskjed, og det var køer ved kondolanseprotokollen som var lagt ut. Kirkegulvet var dekket av blomster.

«Du er høyt elsket og dypt savnet», het det i en hilsen fra storebror og foreldre.

«Vi savner deg, Hedda, du ble tatt fra oss så brått, og det føles så urettferdig», het det i hilsenen fra venner på folkehøyskolen.

Folkehøyskoler markerte

Blant musikkinnslagene var «Angel» av Robbie Williams, en av Heddas favorittsanger. Den lokale komponisten Klaus Sandvik hadde skrevet et eget hyllingsverk, «Hommage à Hedda».

Mange av deltakerne i begravelsen var unge mennesker. Det kom venner fra Svartdal, hvor hun vokste opp, fra Seljord, hvor hun gikk på ungdomsskole, og fra Bø, hvor hun gikk på videregående skole.

En gruppe fra folkehøyskolen i Sogndal deltok også i begravelsen, blant dem rektor Frode Hjort-Larsen.

Folkehøyskoler over hele landet markerte begravelsen fredag på forskjellige måter.

Ønsket ro

Familien ønsket ro i forbindelse med begravelsen, og bare prest Just Salvesen talte i kirken. Rektor Frode Hjort-Larsen talte i minnestunden som ble holdt på Nutheim Gjestgiveri senere.

— Jeg leste et dikt til Hedda som en kollega har skrevet, og vi ga også en minnebok til Heddas foreldre som elevene på friluftslinja på folkehøgskolen hadde laget, sier rektor Frode Hjort-Larsen til NTB.

Presten beskrev Hedda som familiekjær, tradisjonsbunden, men også som eventyrlysten og skøyeraktig.

— Hedda var en modig jente med stor viljestyrke. Hun hoppet i strikk og fikk utallige blåveiser på fotballbanen. Hun valgte de vanskeligste rutene i klatreveggen. Hun var en type som ville finne ut av ting selv, sa Salvesen.

— Hun brydde seg, viste omsorg, var nær. Det var ufattelig vondt å høre at hun var funnet død. Når vi ser oss om i kirken her i dag, ser vi at hun er ei jenten som satte spor etter seg, sa Salvesen.

SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX