Sykkeltyver er nå løs til alle døgnets tider i Bergen sentrum.

— Fra 1. til 24. august i år er det meldt om 67 sykkeltyverier i vårt område. August er helt klart den måneden det stjeles flest sykler. Det er det samme fenomenet hvert år. Trolig henger det sammen med at ungdom og studenter da er tilbake i byen, og at det dermed blir flere sykler å stjele, sier politiførstebetjent Rigmor Isehaug ved tyveriavsnittet på Bergen sentrum politistasjon til bt.no.

I første del av august i fjor var det omtrent like mange sykkeltyverier.

Lørdag populær

— Er det noen områder i Bergen sentrum som er mest utsatt?

— Nei, det er ikke noe mønster der enkelte områder i sentrum peker seg ut. Det stjeles sykler til alle døgnets tider, men aller flest på lørdagene.

— Ser dere noen grunn til at lørdagen er en populær sykkeltyvdag?

— Trolig er det flest folk ute på byen på lørdagen og at det derfor er lettest å stjele sykler da.

- En del mørketall

Politiet ber folk låse syklene eller skjule dem. Skal en få penger igjen etter tyveriet må registrering og forsikring være i orden.

Tre til fire ganger i året holder politiet sykkelauksjoner. Der kan du kjøpe sykler som er funnet, men ikke er registrert i sykkelregisteret eller er meldt savnet.

— Det tyder på at det her er en del mørketall, og en underrapportering av antall sykler som blir stjålet, mener Isehaug.

Bt.no har også fått meldinger om mange sykkeltyverier fra resten av Bergen i høst.

- Hvor havner de stjålne syklene?

Det har mange ganger gått rykter om at stjålne sykler havner i vogntog eller på utenlandske skip.

— Vi har ingen indikasjoner på at stjålne sykler blir samlet opp og fraktet ut av byen, men det er forholdsvis få sykler som blir funnet igjen, sier Isehaug.