— Det er slettes ikke uvanlig at man gjør litt ekstra nå i denne tiden fordi man får feriepenger og skattepenger, sier avtroppende klinikkleder for Teres Bergen, Marianne Nyborg.

Brystoperasjoner er på topp, både forstørrelser og løft.

— Vi har regelmessig tilfeller der både mor og datter kommer inn på konsultasjon sammen. Da vil datteren typisk ha forstørrelse, mens moren vil løfte, sier kirurg Christian Busch ved Teres Bergen.

Han forteller at mødre ofte er med sine døtre uten at de egentlig har tenkt å gjøre noe selv.

Det er jo naturlig at man vil se attraktiv ut nå som sommeren kommer

— Så ser de hvor fin datteren blir, og får lyst til å gjøre noe selv også, sier Busch.

Nyborg forteller at det på landsbasis er omtrent 80 prosent kvinner og 20 prosent menn som tar operasjoner.

Hun forteller at de mest populære behandlingene for kvinner er brystoperasjoner og fettsuging. For menn er det fettsuging og øyelokkskirurgi som gjelder.

Størst pågang fra mars til mai

Teres Bergen hører til Teres Medical Norge AS, som anslår at de har omtrent halvparten av det norske markedet for plastisk kirurgi.

Kjeden utfører omtrent 9000 plastiskkirurgiske operasjoner per år, hvorav halvparten er brystoperasjoner. Det er flest operasjoner i mars, april og mai, men juni er også travel.

— Det er jo naturlig at man vil se attraktiv ut nå som sommeren kommer. Ellers er det alltid litt ekstra pågang før ferier, siden man trenger noen dager på å komme seg og man ikke får sykemelding for kosmetiske behandlinger, sier Busch.

Bjørn Tore Haga, plastisk kirurg hos Volvat Bergen, kan fortelle at de har en stort sett jevn strøm av kunder gjennom året.

— Det er kanskje litt mer pågang enn normalt før sommeren, men ikke så veldig mye. Vi utfører et veldig variert spekter av operasjoner, men brystoperasjoner, fettsuging og bukplastikk er hakket mer populært enn de andre, sier han.

Haga, som er Volvats eneste plastikkirurg, forteller at han utfører 5-6 operasjoner i uken.

Bekymret for at normen innskrenkes

— Plastisk kirurgi kan nok være en god løsning for selvfølelsen til dem som sliter med et veldig synlig problem, sier psykolog Marianne Skogbrott Birkeland, som har skrevet doktorgrad om selvfølelse.

Birkeland er imidlertid bekymret for trenden med at personer som er innenfor normen for et normalt utseende legger seg under kniven.

— Dette kan gi en signaleffekt, som kan føre til at flere normalt utseende personer opererer seg. Da vil det kunne bli mindre og mindre som regnes som innenfor normen for hvordan man skal se ut, som igjen kan føre til at det skal mindre avvik til før man opererer seg, sier hun.

Halvparten mellom 20 og 25 år

Teres har kunder i alle aldre, alt fra 20 til 70 år.

— Den yngste aldersgruppen fra 20 til 25 år utgjør omtrent halvparten av kundene våre. Den andre store aldersgruppen er de mellom 35 og 50, sier Busch.

Astri (24) er en av dem som i år brukte feriepengene på brystoperasjon. For fem uker siden fikk hun utført brystløft med silikon.

— Jeg ville ha litt fastere og mer struttende bryster. Jeg er veldig fornøyd, og de ser supernaturlige ut, sier Astri, som ikke ønsker etternavnet sitt i avisen.

Hun forteller at det ikke er så uvanlig med silikon i hennes vennekrets.

— Det er et stort kroppspress for tiden og jeg tror mange lar seg påvirke av alt skriveriet om plastiske operasjoner i media, på nettet og blogger, sier Astri.

Pupper høysesong juli 2013.pdf