Da Erik Skutle la seg i natt, var 23-åringen sikker på at de neste fire årene skulle tilbringes på Stortinget.

— Jeg var ganske sikker da, ja, medgir Skutle.

Så sikker at han klokken 4 i natt tvitret «Den følelsen: Stortingsrepresentant».

Høyres ungdomskandidat er nemlig på 7. plass på stortingslisten, og Høyre var inne med seks mandater fra Hordaland. Siden Erna Solberg etter alle solemerker blir statsminister, rykket Skutle opp på sjetteplassen som ga stortingsmandat.

Det er en berg-og-dalbane, dette. I morges gikk jeg inn på Finn.no for å lete etter jobber, siden det så ut som om det ikke ble stortingsplass

Men i løpet av formiddagen hadde det plutselig skjedd en endring. Arbeiderpartiet fikk i morgentimene det siste utjevningsmandatet fra Hordaland. Dermed var det en annen ung mann, Eigil Knutsen (24), som var inne som sistemann fra Hordaland.

Berg-og-dalbane

Han hadde til da hatt en helt motsatt opplevelse enn Skutle.

— Det er en berg-og-dalbane, dette. I morges gikk jeg inn på Finn.no for å lete etter jobber, siden det så ut som om det ikke ble stortingsplass. Så kommer denne beskjeden, sa han.

Den første endringen skjedde rundt klokken 10 tirsdag. Det som skjedde, var trolig at stemmetallene i Østfold endret seg noe. Da fikk Høyre et mandat i Østfold på bekostning av Ap. Utregningen av utjevningsmandater endrer seg når mandatfordelingen i Stortinget endrer seg, for å kompensere til de partiene som såvidt faller utenfor.

Dermed var det plutselig Ap, og ikke Høyre, som hadde utjevningsmandatet i Hordaland.

— Det ser ut som om det er østfoldingene, og muligens noen stemmer i Nordland som ikke er talt, som avgjør min skjebne, sier Skutle.

Nervepirrende

Klokken 12 var 99,9 prosent av stemmene talt opp. Eigil Knutsen turde likevel ikke juble.

— Nei, det gjør jeg ikke før alt er sikkert. Systemet med utjevningsmandater er såpass komplisert at selv vi som driver med politikk sliter med å skjønne det, sier Knutsen.

— Når tror du det er helt sikkert?

— Det skulle jeg veldig gjerne likt å vite selv. Dette er nervepirrende.

Klokken 16.00 var Knutsen ute. Skutle inne. Men fortsatt var ikke alle stemmene talt opp i Norge.

Valgekspert Terje Sørensen mener detskal mye til før situasjonen endres nå, men vil være forsiktig med åkonkludere.

— Jeg vil ikke si det endelig ennå, mendet er ingen stemmer i dag som har utgjort noen endring. Likevel er detfortsatt stemmer som ikke er talt opp, så vi kan ikke si noe sikkert før resultateter godkjent i riksvalgsstyret, sier han.

Det skjer sannsynligvis ikke før om noen uker. Etter det må Skutle vente på at Erna Solberg søker om fri fra Stortinget for å være statsminister. Først da kommer den 23 år gamle Høyre-mannen inn på Hordalandsbenken.

- Som et klinkekulespill

En annen som tirsdag var inne med små marginer, er Sveinung Rotevatn (V).

Venstre fikk 6,3 prosent av stemmene i Sogn og Fjordane, og har dermed tilsynelatende sikret seg utjevningsmandatet fra fylket.

Men Rotevatn var i 13-tiden tirsdag fortsatt usikker.

— Det er som et klinkekulespill. Skjer det en liten endring et sted i landet, så ryker man plutselig ut. Det er fryktelig frustrerende å ikke vite noe sikkert, sier han.

Med 99,9 prosent av stemmene opptalt så likevel alt lyst ut for Rotevatn. Han er strålende fornøyd med valgkampen.

— Vi doblet nesten resultatet i Sogn og Fjordane, og er nå det tredje beste Venstre-fylke i landet. Og hjemkommunen min, Eid, er den beste for Venstre i hele landet, sier han.

UTE? Erik Skutle (H)