— Her må gjøres en innsats, konstaterer Schjøtt og banker i trebjelkene på sjøhuset sitt på Hernar, helt nord i Øygarden.

80-årsjubilanten ser ikke ut som han kvier seg en gang, selv om sjøhuset er preget av 20 års forfall.

I stedet klatrer han bratte trapper opp i loftsetasjen for å vise hvordan den gamle lagerboden kan romme to nye leiligheter.

Hytte på øde øy

Sjøhuset kjøpte han på auksjon i fjor, sammen med en hel øy på andre siden av sundet. Kyrkjøyna ved Hernar er på 103 mål – naken og forblåst. Her ute har Hernar-folket sanket gras og skåret is. Nå står bare noen ruiner. På øyas høyeste punkt – med et rundskue uten like – skal Schjøtt bygge seg hytte.

Hvis bare han bare får tillatelse.

Slikt pleier å ordne seg for Høyres gamle kriger. I vår godkjente bystyret høyhuset hans – Ørnen – på Nedre Nygård etter årelang tautrekking. Huset blir 12 etasjer høyt på en tomt som strengt tatt ikke er innenfor høyhusområdet.

Gammel kjærlighet

Helge Schjøtt har et langvarig kjærlighetsforhold til Hernar.

— Arkitekt Geir Grung var min svoger. Vi pleide å dra hit og fiske hver eneste sommer og hadde en fjern idé om å skape noe her ute. Dessverre døde han fra hele ideen.

Schjøtt ble igjen og vil realisere.

— Min frykt er at Hernar skal lide en langsom død. Nå er det under 20 fastboende. Åpningstidene i butikken blir stadig knappere. Det er et dårlig tegn.

— Hvordan skal hyttebygging og leiligheter berge Hernar?

— Mitt ærend er å ta vare på sjøhuset og miljøet rundt ved å ta det i bruk. På den måten kan jeg være med og gjøre Hernar mer attraktiv, sier han.

Aksjer dagen lang

80 års gamle Helge Schjøtt har et langt liv i bergensk næringsliv og politikk. Fortsatt er han aktiv i Høyre, der han har spilt en rolle i mang en dragkamp.

I dag bruker Schjøtt mest tid på å spille på børs.

— Jeg står opp i sekstiden, leser Finansavisen og Dagens Næringsliv. Så setter jeg i gang. De fleste dagene har jeg 20-25 samtaler med min aksjemegler.

— Det er turbulente tider på børsen. Klarer du deg?

— Meningen var å selge seg ned, få litt roligere dager, men nå venter jeg. Utsiktene for norsk økonomi, sånn i seks-syv års perspektiv, er solide.

— Du spilte en nøkkelrolle i den siste maktkampen i Bergen Høyre, da den sittende ledelsen i rådhuset ble kastet og Monica Mæland kom inn. Hva synes du om resultatet?

— Utrolig bra. Byrådslederen er ryddig og får gjort mye. Etter mitt skjønn er byrådet en god modell for borgerlig samarbeid på nasjonalt nivå.

- Tivoli på Akvariet

Samfunnsmennesket Schjøtt har engasjert seg på mange felt. I 21 år var han styreleder på Akvariet. Arvtakerne der får ikke samme gode attest som byrådet:

— Akvariet er blitt en blanding av tivoli og akvarium. Det de driver med er helt i strid med formålsparagrafen, tordner den tidligere styreformannen.

Engasjementet sitt for Statsraad Lehmkuhl pleier han fortsatt, som styreleder for Venneforeningen og nestleder i stiftelsens styre.

I sommer går turen til Rouen i Frankrike for en ukes opphold om bord – når bare 80-årsfeiringen er unnagjort. Den tar han med familien på Kanariøyene.

— Du tar deg ikke tid til å være pensjonist?

— Barna mine spør meg stadig om det. Da pleier jeg å svare at det er de jeg strever for. Verdiene vil ligge der etter meg.

Her kan du besøke BT-båten

Helge Sunde
Helge Sunde
Helge Sunde