— Jeg har vært med på både oppturer og nedturer med Høyre helt siden 1983. Men denne målingen topper nok listen, sier en svært fornøyd Monica Mæland.

Opp 16,3 prosentpoeng

De ferske tallene gir både byrådslederen og partifellene hennes absolutt grunn til jubel. I målingen oppgir hele 39 prosent av bergenserne som har bestemt seg at de ville stemt på Høyre dersom det var stortingsvalg i dag. Det er en oppgang på formidable 16,3 prosentpoeng i forhold til valget for et knapt år siden.

Da ga 22,7 prosent av bergenserne sin stemme til Høyre.

— Slike målinger er selvfølgelig veldig, veldig kjekke og oppmuntrende, sier Monica Mæland.

- Hardt arbeid

Hun tror at årsaken til oppslutningen er en kombinasjon av hardt arbeid i Bergen og en generell Høyre-bølge over hele landet.

— Her er det ingen enkeltgrunn, men Erna er populær og Høyre gjør det bra over hele landet. Det nyter vi godt av. Vi prøver også å gjøre en god jobb i byen vår. Velgerne ser at det går framover i Bergen, og målingen er nok et resultat av dette, sier Mæland.

Arbeiderpartiet går kraftig tilbake på målingen som ble gjennomført av Respons Analyse for BT og NRK. Fra en valgoppslutning på 31,6 prosent ved valget i 2009 stuper partiet ned til 18 prosent.

Det ekstreme engasjementet rundt mastene i Hardanger har drevet velgere over til Høyre, tror byrådslederen.

— Vi må erkjenne at de sliter på grunn av håndteringen av monstermastene. Derfor er det naturlig at Høyre går framover, sier Mæland.

Bybane og Ringvei Vest

Men hun tror likevel det blir vanskelig å holde på den svært høye oppslutningen.

— Jeg er realist. Når vi har så ekstremt gode målinger som dette må vi kanskje kommentere at det går nedover i neste omgang. Selvsagt ønsker jeg at oppslutningen holder seg til kommunevalget i 2011, men det kan bli utfordrende å klare.

Oppslutningen om Høyre i Bergen er langt høyere enn i resten av fylket. I Hordaland sier 23 prosent av de spurte at de ville stemt på partiet dersom det var valg i dag.

— Framover skal vi prøve å gjøre jobben vår bra. Vi kommer ikke til å satse på noen enkeltjippo eller drive med spill. Vi skal først og fremt holde løftene vi har gitt velgerne. utfordringene står i kø med strammere kommuneøkonomi, og det er viktig å prioritere de viktige sakene nå, sier Monica Mæland.

- Er det enkeltsaker i Bergen som kan ha bidratt til oppslutningen?

— De rødgrønne vil helst ha æren for de store prosjektene som ringvei vest og Bybanen, men sannheten er at det er Høyre og Krf som har gjennomført denne utbyggingen i de syv årene vi har sittet i Byrådet. Fra vinduet mitt ser jeg fem heisekraner. Det er alltid mye som kan bli bedre, men jeg håper bergenserne er fornøyde.

- Forbausende undervurdering - Denne målingen viser at regjeringen totalt undervurderte betydningen av kraftsaken i Hardanger.

Det sier Erna Solberg, som på vegne av Høyre kaprer 12 prosentpoeng og to mandater i Hordaland.

— Jeg tror vi treffer vestlendinger godt med vår politikk. Den rød-grønne regjeringen har kjørt med bulldoser over den lokale viljen i svært mange saker. Kraftlinjesaken topper det hele. Effekten er dramatisk, sier Solberg.

Solberg mener Ap ikke har hatt antenner ute i denne saken, som nå sender dem ned fra 30 til 20 prosent i Hordaland.

— De har ikke lyttet, og de har ikke stoppet på de mange stoppestedene som har vært i prosessen. Jeg vil også føye til at Bergens Tidende har vært svært dyktige til å opplyse folk i Hordaland om hva saken gjelder, uten at BT dermed ska ta æren for Høyres fremgang.

Vil du stemme Høyre ved neste valg? Diskuter hvorfor i feltet under!