— Det er veldig bra at småliberalister i Bergen Høyre ikke har gjennomført det de sa, sier gruppeleder for Ap i bystyret, Terje Ohnstad.

Det har kokt rundt byrådets håndtering av eierskapet i BKK helt siden det ble klart at halvering av eiendomsskatten i Bergen skal finansieres av ekstra utbytte fra BKK de neste tre årene. Hvor pengene skal tas fra etter den tid, har ikke byrådet svart på.

Hadde Høyre gjort som de sa i valgkampen i 2003, måtte de finansiert eiendomsskatten på annet vis. For den gang var partiet mer lysten på å selge enn å eie.

Les også: Kritikken strømmer på

Hansen og Friele

I et leserinnlegg i Bergens Tidende 13. juni 2003, skrev Torbjørn Hansen, nåværende stortingsrepresentant og leder for Bergen Høyre, at partiet ville «frigjøre kapital fra eierposter i næringslivet. Bare salg av minoritetsposten i BKK vil gi en årlig inntektsøkning på minst 100 millioner».

Også daværende ordførerkandidat Herman Friele (H) mente salg av BKK kunne sikre Bergen store ekstrainntekter.

«Vi sitter i dag med aksjer i BKK som gir to prosents avkastning. Hvis vi selger disse og setter pengene i banken, vil det gi 100 millioner årlig i merinntekt», sa Friele til BT i juli i 2003.

I Høyres program til kommunevalget det året het det at partiet ville «konkret vurdere salg, i løpet av perioden, helt eller delvis, av eierposter i følgende bedrifter/virksomheter der kommunen i dag er involvert: Bergen kino AS, Gaia Trafikk AS, Fløibanen AS, BIR AS, parkeringsanlegg i kommunal drift og BKK AS.».

Også Frp gikk til valg på salg av det meste av kommunale eierposter. Blant annet Bergen Kino, BKK, Gaia og BiR.

- Salg ikke opplagt

  • De har vel kommet på bedre tanker. Ikke så rart, for BKK har gitt veldig god avkastning, sier Terje Ohnstad.

Det er en for enkel analyse, mener Torbjørn Hansen.

— Høyre har en veldig konservativ holdning til utøvelse av offentlig eierskap. Det ville bli gjort en grundig analyse av hva som er best for BKK før vi eventuelt hadde gjennomført et salg, sier han.

— Det er ikke opplagt at BKK ville blitt solgt selv om Høyre hadde hatt flertall alene i bystyret. Vi har aldri gått for blinde salgsprosjekter.

Det tror ikke Ohnstad mye på.

— Hadde Høyre gjort det de sa i 2003 og satt pengene fra salget i aksjer eller fond, ville verdien blitt betydelig redusert.

Spørretimen

Ohnstad synes derfor det er underlig at mens Høyre ville selge BKK i 2003, er partiet i dag urolig for BKKs fremtid som regional kraft.

Onsdag forrige uke var Torbjørn Hansen på talerstolen i Stortingets spørretime og ga uttrykk for bekymring for konsentrasjonen av kraftproduksjon i Norge. Den bekymringen ble vakt etter at Statkraft overfor BT signaliserte vilje til oppkjøp.

— Det er ikke noen fare for at Statkraft kjøper flere aksjer i BKK hvis ingen vil selge til dem. De eneste som har signalisert noe slikt er Høyre i Bergen og Frp, sier Terje Ohnstad.

— Byrådet har ikke noen planer om å selge BKK-aksjene, sier Hansen.

— Det jeg tok opp i Stortinget var knyttet til Statkrafts eierdominans i kraftmarkedet i Norge. Et salg til andre er mindre problematisk i en konkurransepolitisk sammenheng.

Bør Bergen kommune bruke BKK-penger for å kutte eiendomsskatten til det halve? Si din mening!

MARTIN EILERTSEN / HELGE SUNDE (ARKIV)