Høyre ligger an til et valgresultat 10 prosentpoeng over det partiet oppnådde i forrige fylkestingsvalg. Det viser Respons sin måling for BT og NRK i september. Partiets fylkesordførerkandidat Tom-Christer Nilsen, er svært fornøyd.

— Det er veldig inspirerende å få slike tall rett før valget, men det er valget som teller. I denne perioden har Nilsen som fylkesvaraordfører måttet spille annenfiolin etter Torill Selsvold Nyborg.

Målingen gjør Høyre til det største fylkespartiet. I 2007 var partiet det tredje største. Nilsen håper noe av det gode resultatet henger sammen med den politiske innsatsen i fylkeskommunen, men innser at dette neppe er det viktigste.

— Det gode resultatet er både et uttrykk for nasjonale trender og lokale forhold, ikke minst at det gjøres en god jobb av Høyre i Bergen.

Vil ha ordføreren

Det er lenge siden Høyre hadde fylkesordføreren. Man må helt tilbake til Ole Dramdal som hadde denne posten i fire valgperioder inntil 1991.

— Vi ønsker oss selvsagt en Høyre-ordfører og jo større oppslutning partiet får, dess større er sannsynligheten for at vi får en Høyre-ordfører, sier Nilsen.

Han legger likevel til at politikken er viktigst. Forhandlingene om posisjoner og politikk skjer etter valget.

— Vi må ikke selge skinnet før bjørnen er skutt.

Det er også fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg opptatt av.

— Jeg er KrFs fylkesordfører helt inn til valget og ser ingen grunn til å skifte før vi kjenner valgresultatet.

— Er det ikke rimelig at et Høyre i fremgang, politisk plassert midt i koalisjonen med Frp og KrF får fylkesordføreren?

— Det gjør det rent matematisk, men i politikk er det litt annerledes. Frp og Høyre er helt avhengig av oss og det koster. Men dette skal vi nok komme til enighet om i forhandlingene.

- Stoler på hverandre

Det siste er også Frps listetopp, Terje Søviknes, enig i.

— Personkabalen skal vi legge når velgerne har sagt sitt. Det skal vi klare å bli enige om fordi vi stoler såpass godt på hverandre etter åtte års samarbeid, sier Søviknes.

Han er ikke fornøyd med meningsmålingen. Frp er nede på 15-tallet, nesten åtte prosentpoeng dårligere enn ved sist fylkestingsvalg.

— Vår strategi den siste uken av valgkampen er å jobbe hardt i kommunene og slik høste noen fylkestingstemmer.

Han ber velgerne merke seg at det er på fylkestinget mange av bompengesakene avgjøres.

— Et svekket Frp vil bidra til å øke bompengepresset. Det vil være viktig inn mot de forhandlinger om den politiske plattformen som de tre partiene skal ha etter valget.

Ap fornøyd

Arbeiderpartiet ligger like under Høyre, med en oppslutning på 29,2 prosent. Sammenlignet med forrige fylkestingsvalg har Ap gått frem med 4,7 prosentpoeng.

— Det er et kjemperesultat. Målet vårt har vært å gjøre det like bra som ved forrige stortingsvalg, derfor var dette virkelig oppløftende, sier fylkesordførerkandidat for Ap, Ruth Grung.

Ap fikk 30,5 prosents oppslutning ved stortingsvalget.

Men selv om Ap går fremover, har borgerlig side fortsatt solid flertall. Høyre, Frp og KrF får til sammen 31 mandater i septembermålingen, to mer enn de trenger for å beholde makten i Hordaland.

— Neste mål er å komme i posisjon til å forhandle. Da må vi mobilisere hjemmesitterne. Høyre og Frp vil legge ned fylkeskommunen og har vært usynlige i fylkespolitikken. Dette taper Hordaland på. Nå har innbyggerne mulighet til å få et skifte i fylkespolitikken og gå en helt ny retning innen kollektiv, samferdsel, videregående skole og yrkesfag, sier Grung.

Målingen viser at over 20 prosent av SV-velgerne i 2007 nå har gått over til Ap. Frp lekker det samme volumet av sine velgere til Høyre.

Hvem tror du blir fylkestingvinneren? si din mening under!

VIL HA ORDFØRERKJEDET: Fylkesordførerkandidat Tom-Christer Nilsen (H) mener fremgangen for Høyre øker sannsynligheten for at KrF må gi fra seg ordførerkjedet.
TOR HØVIK