Det kan gå mot det fullkomne politiske kaos i Bergen. På bystyremøte den 24. juni reddet Høyre byrådslederen fra å stille kabinettspørsmål, ved å inngå en avtale om nedskjæringer. Nå oppfordrer Høyre sine representanter i bydelsstyrene til å stemme på tvers av avtalen.

— Jeg er klar over at dette skaper en veldig alvorlig situasjon, men når ikke byrådet tar ansvar for å innfri avtalen, så gjør ikke vi det heller, sier Høyres Monica Mæland.

Uten Høyres støtte i bystyret hadde ikke byrådet fått flertall for en sparepakke på 150 millioner kroner.

— Vi krevde at eldre og barn i størst mulig grad måtte skjermes. Den delen av avtalen snudde byrådet ryggen til dagen etter bystyremøte, hevder Mæland.

På en informasjonsmøte i kommunen skal alle enhetene ha fått beskjed om å kutte to prosent på dette årets budsjett. Bergens Tidende har de siste ukene beskrevet de drastiske tiltakene rektorer og bydelsadministrasjonene ser seg tvunget til å sette i verk.

— Våre bydelspolitikere må føle seg helt fri til å stemme imot alle nedskjæringer på skolene som rammer elevene, sier Mæland.

Det betyr at byrådspartiene, Ap, KrF og Sp ikke får flertall i bydelene for større kutt i skolebudsjettet. Det er den siste ukens diskusjon om fem millioner kroner til trivselstiltak som har fått det til å renne over for Høyre.

— Jeg synes rett og slett det er dårlig gjort overfor rektorer og bydelene ikke å si hvor de kan kutte, men bare være opptatt av at penger til trivsel ikke skal røres. Dette blir ganske freidig avispropaganda, tordner Mæland.

Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen er mildt sagt overrasket over Høyres holdning.

— Dette synes jeg er uryddig. Jeg har vært helt klar på at det er umulig å makte de store kuttene uten at alle tjenestestedene bidrar. Det som kommer fra Mæland nå er helt utrolig, sier Strøm-Erichsen.