Se hele målingen her (pdf)

En oppslutning på 31,4 prosent er langt bedre enn det gode valgresultatet høsten 2003. Sett i forhold til BTs forrige meningsmåling for bystyret, i desember 2004, er fremgangen på hele 6,4 prosentpoeng.

Partiets to år ved makten har vært preget av kuttpakker og økonomisk krise. Politisk ble det nesten-krise da Frp før jul avblåste samarbeidsavtalen med byrådet.

Likevel sier nesten hver tredje av de spurte at de ville stemt Høyre hvis det var kommunestyrevalg i morgen.

— En flott oppmuntring

Byrådsleder Monica Mæland gleder seg over resultatet:

— Når man har vært i Høyre i noen år, blir man mer vant til at det går nedover enn oppover. Dette var en flott oppmuntring, sier Mæland og føyer til:

— Vi skal jo heller ikke glemme at Høyre har en populær ordfører som gjør en fantastisk jobb.

Høyres opptur farger bystyret himmelblått. Et knapt mandat mangler for å gi Høyre og Frp flertall alene, selv om Frp gjør det svakere enn ved forrige kommunevalg.

Ordfører Herman Friele har krevd at partileder Erna Solberg får trukket Frp med i et samarbeid på borgerlig side før neste valg. Mener han det samme må skje i Bergen?

— Svaret er et absolutt ja, og denne målingen er en oppmuntring for å få det til. Samtidig vil jeg understreke at vi har inngått en budsjettavtale for 2006 med Ap, og den har jeg stor respekt for. Så får vi tro at det blir en ny situasjon neste år, der alle legger kortene på nytt, sier Friele.

Ap ikke fornøyd

Arbeiderpartiet gjør det bedre enn ved forrige kommunevalg. Likevel er ikke gruppeleder Terje Ohnstad fornøyd. 25,8 prosents oppslutning er dårligere enn sist høst da Ap fikk 28,9 prosent ved stortingsvalget i Bergen.

— Vårt ønske ved valget i 2007 er å gjøre det minst like godt som ved stortingsvalget. Derfor er vi ikke fornøyd med dette resultatet, sier Terje Ohnstad.

Samlet har de rød-grønne (Ap, SV, Sp) 37,1 prosents oppslutning, nokså nøyaktig samme resultat som ved kommunevalget i 2003. Aps lille fremgang veies opp av tilbakegang for SV og Sp.

- Må ha med KrF

— Tror du det er mulig å få til et rød-grønt flertall i Bergen?

— I Bergen er det ikke realistisk å få til et rød-grønt flertall. Vi må nok få med oss de øvrige sentrumspartiene.

— Få KrF tilbake over gjerdet, med andre ord.

— Ja, et realistisk flertall krever at vi får med KrF, sier Ohnstad.

Ifølge denne målingen er ikke et sideskifte fra KrF og Venstre nok. Heller ikke støtte fra RV gir uttelling. Samlet har venstresiden og sentrum da 33 plasser i bystyret - som er ett mandat unna flertall.

På vippen sitter nok en gang Pensjonistpartiet med to avgjørende stemmer. Hvis dagens måling var valg.