Mens partiet nasjonalt lenge har slitt med miserable meningsmålinger, har Bergen Høyre hatt et teflonbelegg av god oppslutning. I januar ville 31,4 prosent av bergenserne stemt Høyre i kommunevalget.

Tre måneder seinere er det slutt. I en meningsmåling som Opinion avsluttet tirsdag er Høyre nede i en oppslutning på 21,9 prosent. Siden januar er hver tredje velger tapt. Partiet må tilbake til kommunevalget i 1999 (20,4 prosent) for å finne like dårlig oppslutning i Bergen.

Høyre er endatil hårfint slått av Frp, som får 22,2 prosent.

– Må bli tabloide

Ordfører Herman Friele påpeker at Høyres nedgang i Bergen er proporsjonal med partiets nedgang nasjonalt. Begge steder er en tredjedel av oppslutningen borte.

– Dette er ikke et forsøk på å unnskylde tilbakegangen, bedyrer han.

– Høyre i Bergen har flydd høyt på Friele-effekten. Er det Erna-effekten som nå slår inn?

– Jeg liker ikke snakke om verken Friele-effekten eller Erna-effekten. Vi snakker om et helt parti, der Erna er leder. Jeg tror det er riktigere å si at Høyre-effekten dessverre slår inn her i byen, sier Friele som har følgende oppskrift på å få partiet på beina: – Høyre må gjøre budskapet enklere og kraftigere. Partiet er ikke tabloid nok.

– Har debatten om din kaffe-reklame skadet partiet?

– Heller omvendt. Husk, nå snakker vi om Bergen. Bergensere flest sier «ka e det de maser etter». Saken er blåst hinsides de proporsjoner den fortjener, sier Friele.

– Høyre har sviktet

Frps gruppeleder Liv Røssland er selvsagt glad for oppgangen på nesten fire prosentpoeng. Hun mener Høyre-velgerne har oppdaget at partiet har brutt valgløfter og derfor støtter Frp i stedet. For eksempel ved å gå inn for Bybanen, selv om staten ikke tar driftsansvaret.

Når det gjelder Frps fremgang, sier Røssland at hun håper den skyldes at partiet fremviser bredde og dyktige folk.

– Samtidig ser jeg jo at Frp tjener på mye positiv oppmerksomhet rundt Siv Jensen, sier hun.

Maktforholdet uendret

Høyres tilbakegang gjør ikke store utslaget på maktforholdet i bystyret. Høyre mister tre mandater, mens Frp vinner tre.

Til sammen har Frp, Høyre og KrF et knapt flertall.

På den rød-grønne siden er det fortsatt langt fra et flertall, selv om både Sp og SV går svakt frem. Til sammen har SV, Sp og Ap 25 mandater og mangler ni for flertall.

Bakgrunnstall for målingen viser at Høyre lekker velgere til Frp. Men største avgangen har Høyre til gruppen «ikke sikker».