Dersom det var stortingsvalg i morgen ville 24,9 prosent av hordalendingene stemt Høyre. Partiet må tilbake til 1989 for å finne valgresultater som kan måle seg med en slik oppslutning.

Ved fjorårets fylkestingsvalg fikk Høyre 19,1 prosent av stemmene og var mindre enn både Ap og Frp.

I dag samles Bergen Høyre til årsmøte. Med en påtroppende partileder i sin midte og gode meningsmålinger i by og land, er det all grunn til å tro at Erna Solberg vil bli hilst med begeistring når hun innleder til debatt.

Høyre sitter nå med makten i byråd, i fylkespolitikken og i regjering, uten at det for tiden sliter på oppslutningen. I januar skåret Høyre 32,1 prosent blant bergenserne.

Oppsving for KrF

Også regjeringspartiet KrF viser tegn til fremgang i Hordaland. I dagens måling får KrF 11,4 prosents oppslutning.

Det er langt svakere enn resultatet ved forrige stortingsvalg. Likevel mener seniorrådgiver Ivar Eidset i Opinion at partiet er på offensiven. KrF slet med dårlige meningsmålinger og et dårlig valgresultat i fjor høst. Nå aner Eidset en ny tendens:

— Ut ifra hva vi ser i meningsmålinger på landsbasis og denne målingen i Hordaland kan vi snakke om en oppsving for KrF, sier Eidset.

Gir Høybråten æren

Fylkesleder Torill Selsvold Nyborg føler også at KrF er på opptur. Hun tror mye av årsaken er at partileder Dagfinn Høybråten signaliserer mer konservative kristne verdier.

— Jeg tror mye av forklaringen ligger der. I Hordaland regner vi oss som grunnfjellet, og Høybråtens klare profil samler oss nå, sier Torill Selsvold Nyborg som ser frem til å møte fylkesårsmøtet i dag med slike meningsmålingstall.

På dagens fylkesårsmøte er det for øvrig Valgerd Svarstad Haugland som innleder til debatt.

Ap sliter

Med 21,9 prosent er Arbeiderpartiet nest størst i Hordaland. Resultatet er bedre enn hva partiet fikk ved forrige stortingsvalg. Likevel mener Idar Eidset at Ap sliter i Hordaland.

— Her i fylket klarer ikke partiet å holde tritt med den fremgangen vi måler for Ap i resten av landet, sier Eidset.

Frp gjør det bedre enn ved forrige stortingsvalg, men går tilbake i forhold til høstens fylkestingsvalg.

SV har høy lojalitet og holder på oppslutningen.

Sp går svakt frem.

Venstre ute

Venstre, derimot. går ytterligere tilbake. Med 2,9 prosents oppslutning er partiet uten stortingsplass fra Hordaland. Ute av Stortinget er også Sp som denne perioden har et utjevningsmandat.

Når det gjelder fordeling av faste plasser på Stortinget, går Ap en frem og får fire. Høyre, som fikk et utjevningsmandat ved forrige valg, sikrer sitt fjerdemandat.

KrF mister ett og ender på to.

SV beholder to og Frp beholder tre.

Det er Ap som har sistemandatet og Sp som står nærmest til å ta det.