• I dag er jeg glad. Det er morsomt å ligge høyt på gallupen, sier Høyres gruppeleder i Bergen, Martin Smith-Sivertsen. En meningsmåling viser at Høyre er landets klart største parti med 28 prosents oppslutning.

ÅSMUND EGELAND OG NTB asmund.egeland@bt.no

Som politikere flest slipper ikke Smith-Sivertsen jubelen løs, selv om meningsmålingen er god. Tvert imot minner han om at det er tre måneder igjen til valget. — Viktig stimulans - Men målingen er en viktig stimulans og en spore til innsats frem til valget, sier han til BTs nettutgave.

Martin Smith-Sivertsen mener årsaken til den gode gallupen er at Høyre har satt søkelyset på saker som velgerne er opptatt av.

— Det gjelder særlig skatt, skole og lavere avgifter, sier Smith-Sivertsen.

- Ikke i pose og sekk På Norsk Gallups junimåling for TV 2 og VG får Arbeiderpartiet en oppslutning på 23 prosent. Høyre er landets klart største parti med 28 prosents oppslutning.

De to partiene lå likt på målingen i mai, men siden den gang har Høyre gått frem med 1,5 prosentpoeng mens Ap har falt med 3,5 prosentpoeng.

Statsminister Jens Stoltenberg mener tallene skyldes at Ap må bli flinkere til å argumentere for sakene sine.

— Tross alt synes jeg vi har fått utrettet mye siden vi kom i regjering, sier Stoltenberg og advarer velgerne mot å tro at de kan få både i pose og sekk.

— Det er ikke mulig både å sette ned skatter og avgifter og samtidig love mer penger til helse, skole og forsvar, sier statsministeren.

Martin Smith-Sivertsen fnyser av dette.

— Dette er helt feil. Det hadde Stoltenberg oppdaget hvis han hadde lest Høyres helhetlige, alternative budsjetter. Et av problemene til Ap er at statsministeren ikke ser dette, sier Martin Smith-Sivertsen.

Frp størst fremgang Størst fremgang i junimålingen har Frp, som bykser frem 5 prosentpoeng til en oppslutning på 16,5 prosent. Frp er dermed markert større enn KrF, som går tilbake 1,5 prosentpoeng til 11,5 prosent.

SV kan på sin side glede seg over å puste KrF i nakken med en fremgang på 1 prosentpoeng til 11 prosents oppslutning, mens Sp går frem beskjedne 0,5 prosentpoeng til en oppslutning på 5 prosent.

Venstre gjør det svært dårlig i målingen, og nær halverer sin oppslutning fra 3,5 til 2 prosent. Med et slikt valgresultat ville partiet være ute av Stortinget.

ANGRIPER AP: - Aps problem er at de ikke skjønner at det går an å satse på skolen og redusere skatter og avgifter samtidig, sier Høyre-sjef i Bergen, Martin Smith-Sivertsen. (ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG)