• Gruppen er delt. Vi kan ikke gå videre med søknaden, sier parlamentarisk leder Trond Helleland (H).

Klokken 18.38, etter at Høyres gruppemøte i Stortinget hadde vart i over tre og en halv time, fortalte parlamenatrisk leder for Høyre, Trond Helleland, at partiets stortingsgruppe er delt i OL-spørsmålet og at de dermed ikke kunne anbefale regjeringen om å gå videre med OL-søknaden. Han viste blant annet til manglende oppslutning i folket som en årsak til at det ikke ble ja.

— Når vi er så delt føler vi det ikke er riktig å gå videre med prosessen, sier Trond Helleland.

Vinden snudde

Resultatet kom overraskende på de fleste. Mandag varslet Aftenposten at det gikk mot et stort flertall i Høyres gruppe, rundt to tredjetalls flertall. Men de siste dagene kom det flere og flere rapporter på at stemningen var i ferd med å snu. Nei-siden fikk også god hjelp de siste dagene. Først kom det en rapport som viste at søkerkomiteen hadde feilberegnet grovt da de la fram en plan med 8,8 milliarder i kutt. Kun halvparten av kuttene ble oppfattet som akseptable.

I dag kunne også VG avsløre en lang liste med IOC-krav, krav som mange har oppfattet svært provoserende.

  • Gruppen vår hadde en svært lang debatt. Det var fordi alle ville si noe, alle hadde meninger. Nå vi oppsummerte var gruppen delt i to. Da føler vi at vi ikke har noe mandat til å gå videre. Derfor anbefaler vi et nei, sier Tron Helleland, som deltok på pressekonferansen sammen med Svein Harberg, Høyres kulturpolitiske talsmann i stortingsgruppen.

Han har i hele prosessen vært ja-mann og innstilte også på et betingen ja før dagens gruppemøte. Slik gikk det ikke. På pressekonferansen fortalte også Trond Helleland at Erna hadde tatt ordet og kommet med råd til gruppen. Hva hun sa ville ha derimot ikke ut med.— Hadde det vært kjempestort flertall ville vi anbefalt å gå videre. Men fordi det ikke er noe entusiasme i folket, fordi Høyre på grunnplanet er skeptisk, ser vi ingen grunn til å gå videre, sier Helleland.

Til NRK sier Erna Solberg at folkets støtte var for liten til å gå videre med OL-søknaden.

Trekker søknaden

I en pressemelding som ble sendt ut etter Høyres pressekonferanse treker Høyre søknaden.

«Det er ikke lenger noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for Oslo i 2022, og Oslo kommune vil trekke søknanden om statsgaranti og statstilskudd», heter det i en pressemelding onsdag.

I følge DN har Oslo kommune brukt 185 millioner kroner på søknaden.

BT kommer med mer.