Flertallet av de borgerlige velgerne foretrekker at Monica Mæland (H) fortsetter som byrådsleder. Nå vil Høyre sikre seg begge toppvervene i Bergen.

Dagens byrådsleder Monica Mæland er ikke bare den mest foretrukne til å lede Bergen videre i eget parti. Også blant velgerne til byrådskollegene i KrF og Frp er Mæland den klart mest populære kandidaten. Det viser en meningsmåling som Respons har utført for BT.

Mæland får også stor støtte utenfor byrådskoalisjonen. Over halvparten av Venstres velgere vil se Mæland i byrådslederstolen i fire nye år.

Hele poenget med å ha en ordførerkandidat og en byrådslederkandidat er jo at vi vil jobbe for å få begge deler.

Monica Mæland

Kjedejakt

Samtidig leder partikollega Trude Drevland an blant ordførerkandidatene.

Høyre klatrer mot nye høyder og har byens mest populære byrådsleder— og ordførerkandidat. Monica Mæland legger ikke skjul på at et så sterkt Høyre etter valget vil forsøke å sikre seg begge topposisjonene i rådhuset. Da Herman Friele ga seg for fire år siden, måtte Høyre godta at Frps Gunnar Bakke overtok ordførerkjedet. For Høyre er det ikke gitt at kjedet havner rundt samme hals til høsten.

— Hele poenget med å ha en ordførerkandidat og en byrådslederkandidat er jo at vi vil jobbe for å få begge deler. Det er vårt utgangspunkt. Det har vi fått til én gang og mislykkes med en annen gang, sier Mæland.

— Men vi fordeler ikke posisjoner halvveis inn i juni. Først skal jobben gjøres, så skal valget gjennomføres.

Venstresplitt

Blant byrådslederkandidatene er Monica Mæland den desidert mest populære, med støtte fra 46 prosent av de spurte. Det er mer enn Høyre som parti fikk på mandagens partibarometer.

— Det er veldig kjekt. Det er klart. Men det er en litt urettferdig måling, sier Monica Mæland.

— Jeg sitter som byrådsleder, det gjør ikke de andre. Jeg har jo selv vært i motsatt posisjon og blitt målt mot en sittende byrådsleder.

At hun lar seg smigre av populariteten er likevel tydelig.

— Det er jo veldig hyggelig. Det kunne jo vært andre tall, sier Mæland.

Tallene viser at én av to menn i Bergen foretrekker dagens byrådsleder.

Mandagens bergensmåling i BT viste at Venstre kan havne på vippen etter valget. 50 prosent av Venstre-velgerne ønsker Mæland, mens 39 prosent ønsker Harald Schjelderup (Ap).

Selv om Venstre er klare på at de vil inngå i et borgerlig byråd med Høyre og KrF, kan det se ut som om Venstre-velgerne er litt mer delt i synet på hvilken side partiet skal foretrekke.

«Uenig om mye»

Venstres annenkandidat i Bergen, Erlend Horn mener likevel at målingen er som ventet.

— Vi skal være et borgerlig parti og ønsker et fortsatt borgerlig styre. Venstre ønsker å dra Høyre mer inn mot sentrum og få et byråd uten Frp. Det tror jeg også at vi har støtte for blant våre velgere, sier Horn.

Han mener at Monica Mæland både er dyktig og synlig.

— Jeg er ikke veldig overrasket over at Monica Mæland foretrekkes av flertallet av våre velgere. Men vi og Høyre er også uenige om mye, blant annet om løsningene for trafikk og fremkommelighet i byen, påpeker Horn.

Bryr seg kun om partiet

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Harald Schjelderup, er ikke veldig opptatt av meningsmålinger om person.

— Jeg er ikke interessert i dette. Jeg konsentrerer meg om at Ap skal gjøre et best mulig valg 12. september. Det er det som er viktig, sier han.

Jeg er ikke interessert i dette. Jeg konsentrerer meg om at Ap skal gjøre et best mulig valg 12. september. Harald Schjelderup

En av fire vil ha Ap-Persen

Høyre befester sin styrke også blant ordførerkandidatene. Ikke langt bak kommer Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Marte Mjøs Persen.

En av tre av de spurte ønsker seg Trude Drevland som ordfører i Bergen. En av fire vil ha Persen.

— Det synes jeg var veldig positivt. Jeg tror folk er klar for at det kommer en ny ordfører i Bergen, selv er jeg klar for å bli ordfører, sier Persen.

Persen er fornøyd med at hun selv ligger såpass godt an.

— Jeg er veldig glad for det. Høyre og Frp sitter med makten i dag, og har profilerte politikere gjennom mange år med de posisjonene de har hatt. At jeg ligger så langt fremme er en positiv overraskelse, sier hun.

Hvem er din favoritt? Si din mening under:

maling1.jpg
maling2.jpg