Det viser en ny meningsmåling Respons har gjort på oppdrag fra Aftenposten i perioden 7.— 9. september.

Høyre får 17,2 prosent av stemmene, en fremgang på 4,6 prosentpoeng fra tilsvarende måling i starten av måneden. Partiet ligger dermed an til å gjøre et mye bedre valg enn i 2005, da de fikk 14,1 prosent av stemmene.

Høyre-leder Erna Solberg er naturligvis svært fornøyd med målingen.

— Dette bekrefter fremgangen vi har hatt på flere målinger den siste tiden, og det er svært hyggelig. Jeg tror dette skyldes at vi har fått frem et klart budskap om at en bedre skole, lavere skatt og bedre veier er viktige saker for oss, sier hun til Aftenposten.no.

_Les også:

Høyre-ordføreren svarer deg

100 stemmer for velferdsstaten

Jens er valgets PR-vinner

Fikk USA-telefon før krakket_

Solberg mener en annen årsak til fremgangen kan være at velgerne ser på Høyre som samarbeidspartiet på borgerlig side.

— Vi strekker ut hendene våre til de andre partiene, og viser at vi vil ha en borgerlig regjering, sier hun.

- Skår i gleden

På den nye målingen får borgerlig side 83 mandater, mot 86 for de rød-grønne. Solberg mener dette bekrefter at valget blir svært jevnt.

— Mandatfordelingen er naturligvis et skår i gleden, men de fleste andre målinger viser et borgerlig flertall. Ingenting er avgjort, og nå skal vi bruke alle ressurser på å få velgere som ønsker regjeringsskifte til å stemme, sier Høyre-lederen.

Hun tror ikke Høyre nødvendigvis ville fått flere stemmer dersom valget hadde vært lenger frem i tid.

— Mange velgere bestemmer seg mot slutten av valgkampen, så jeg tror ikke det ville hatt

- Blir en thriller

I den nye målingen får Ap 34,9 prosent av stemmene, en økning på 3,4 prosentpoeng fra målingen i starten av september.

Til tross for fremgangen jubler ikke partisekretær Raymond Johansen av glede.

— Det er alltid hyggelig å kommentere positive målinger, men valgkampen fortsetter helt til mandag. Dette blir en thriller, sier han til Aftenposten.no.

Johansen mener partiets fremgang kan skyldes at flere velgere nå forstår konsekvensene av sine stemmer.

— Enten velger man rød-grønt og Jens Stoltenberg som statsminister, eller borgerlig side der man får Siv Jensen eller Erna Solberg. Det er kun dette som er alternativene, sier han.

- Velgerne tror ikke på Frp

Høyres fremgang kommer ikke som noen overraskelse på Johansen.

— De har fått klarere frem at de ønsker en ny regjering. Høyre går imidlertid frem fra et historisk lavmål i 2005 (14,1 prosent), og en ytterligere tilbakegang ville jo vært en katastrofe for dem, sier Johansen.

Partisekretæren tror noe av årsaken til Frps tilbakegang er stadig flere velgere ikke har tro på partiets økonomiske politikk.

— Frp har penger ingen andre partier har, og flere velgere ser at dette ikke henger sammen. Likevel vil Frp bli et stort og viktig parti på borgerlig side, sier Johansen.

Varierende målinger

Frp-leder Siv Jensen peker på at Frp lå over gjennomsnittet i forrige måling Respons gjorde for Aftenposten. Da fikk partiet 25,6 prosent, mot 21,7 prosent nå.

— Målinger går opp og ned. Det er mange målinger nå i sluttfasen av valgkampen, men det er valget på mandag som avgjør, sier hun.

— De som ønsker seg FrP-politikk må stemme på FrP, legger Jensen til.

Sp og SV går tilbake

Målingen fra Respons viser også at SV går tilbake 0,4 prosentpoeng fra den forrige målingen. Partiet ender på 7,4 prosent mens Sp går tilbake med 1,6 prosentpoeng til 6,3.

KrF går tilbake 0,4 prosentpoeng til 6,3. Venstre får 4,7 prosent av stemmene, en nedgang på ett prosentpoeng fra starten av september.