Det blåser en borgerlig fønvind i Bergen om dagen. Både Høyre og Venstre kan notere seg for sterk medvind på en fersk meningsmåling, som Opinion har utført for BT.

Med knapt 30 prosent av bergensvelgerne i ryggen og en fremgang på over syv prosentpoeng fra BTs aprilmåling, er Høyre oppe på et nivå hvor de trives meget godt. I Bergen er Høyre nesten like stor som de tre rød-grønne regjeringspartiene til sammen.

«Oj» og «jøss»

— Oj! Jeg holdt på å si steike, men dette er jo helt fantastisk, sier ordfører Herman Friele om Høyres gode galluptall.

— Jøss, det er jo et relativt kraftig utslag, sier byrådsleder Henning Warloe.

Målingen er tatt opp i dagene da striden om sykelønnsordningen var på det heteste. Warloe tror det har påvirket velgerne.

— Men målingen kan neppe tolkes som en mistillit til hvordan vi driver Bergen. Sånn sett velger jeg å tolke det som en tillitserklæring, også til vårt byråd, sier Warloe.

Skylder på regjeringen

Samtlige tre regjeringspartier taper oppslutning i Bergen. Størst tilbakegang opplever Arbeiderpartiet.

— Det er det samme bildet som i de nasjonale målingene den siste uken, sier Terje Ohnstad, fraksjonsleder for Ap i Bergen bystyre

Han legger mesteparten av skylden for den svake målingen på regjeringen.

— Sykelønnsordningen har ikke vært noen god sak, og den har ikke blitt godt håndtert, sier Ohnstad.

Også forsker på Rokkansenteret ved UiB, Dag Arne Christensen, tror regjeringens opptreden i septembers hete politiske sak rammer lokalpartiene i Bergen.

— Men regjeringspartiene straffes ulikt. Det er først og fremst Ap som blir rammet. Når vi ser på bakgrunnstallene ser vi at det særlig er de over 60 som svikter Ap. Der er Ap bare nede på 18,6 prosent, sier Christensen,

— Rent generelt fungerer lokalvalg ofte som et protestvalg hvor regjeringspartier gjør det dårlig. Det er helt vanlig, sier Christensen

Venstre i høstform

Oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit, har fått mye juling som øverste politiske ansvarlige for Bergens dårlige barnehagedekning. En oppslutning på over åtte prosent er en fin oppmuntring. Ikke siden august 1997 har Venstre hatt så gode tall i en BT-måling.

— Det er jo veldig hyggelig, utbryter Hans-Carl Tveit når BT presenterer tallene.

Han utelukker ikke at Venstre har profittert på sykelønnsspørsmålet, men tror mer på lokale forklaringer, og viser til at partiet har hatt en jevnt stigende kurve de siste tre årene.

— Jeg håper og tror at det skyldes at bergenserne mener at vi gjør en god jobb.

RV klatrer - Frp sliter

RV er eneste parti på venstresiden i bergenspolitikken som kan notere seg for fremgang på BTs septembermåling.

De har tatt igjen tapte skanser og ligger nå omtrent på samme nivå som det gode kommunevalget i 2003, med en oppslutning på over fem prosent.

KrF klarer ikke å reise seg og ligger nå på under fem prosent. Fremskrittspartiet i Bergen får ikke drahjelp av at den rød-grønne regjeringen sliter, og faller under 20 prosent.