Leder i Bergen Høyre, Harald Victor Hove, mener nå at man må vurdere forbud mot tigging.

Torsdag i forrige uke talte BT ti tiggere midt i Bergen sentrum i løpet av kort tid. De sto alene eller i mindre grupper i Vestre Torggate, på Torgallmenningen, på Lido-hjørnet, i Strandgaten og i Olav Kyrres gate.

— Jeg har sett at tiggerne er tilbake i sentrum. Nå gjenstår det å se om økningen på gaten gjenspeiler seg i vår meldejournal. Vi kommer også i år til å ha et særlig øye med dette, sier politijurist Arne Fjellstad.

Må registrere seg

Fjellstad ledet i 2011 det såkalte gateaktivitetsprosjektet i Bergen, som skulle sørge for at meldeplikten for pengeinnsamlere ble fulgt. En egen mangfoldspatrulje oppsøkte tiggerne og informerte om programmet. Politiet opplyste at systemet reduserte problemet med rundt to tredjedeler. Nå er mangfoldspatruljen nedlagt, og tiggere og gateselgere skal igjen håndteres av de vanlige politipatruljene.

— Hva syns du om at mangfoldspatruljen er nedlagt?

— Jeg vil ikke uttale meg om hvordan politiet er organisert. Men alt jeg kan si er at vi opplevde mangfoldspatruljen som meget, meget verdifull i fjor, sier Fjellstad.

— Hva oppfordrer du publikum til å gjøre?

— Hvis noen føler seg plaget og trakassert og ser at ordinær ferdsel blir hindret, får publikum tipse politiet, sier Fjellstad.

Bergen nøler

I Oslo har både Oslo Arbeiderparti og Høyre-ordfører Fabian Stang tatt til ordet for tiggeforbud i Oslo sentrum. Olav Valland, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon, sa i forrige uke at tigging bør forbys. Harald Victor Hove, leder i Bergen Høyre, mener et forbud må vurderes.

— Når mangfoldspatruljen er nedlagt, er det mer usikkert hvor god kontroll vi vil ha på tiggerne. Vi er i utgangspunktet positiv til å se på muligheten for tiggerfrie soner eller et totalforbud, sier Hove.

Marte Mjøs Persen, leder for Bergen Arbeiderparti og komité for helse og sosial, er mer usikker.

— Tiggingen er ikke greit for noen. Både grunnet menneskelige hensyn, og fordi Bergen skal være en attraktiv by både for dem som bor her og turister. Likevel er det argumenter mot et rent forbud. Vi trenger grundige utredninger for å gå til et så drastisk skritt, sier Persen.

Menneskehandel

Europol la i fjor frem en rapport som viser at organisert tigging ofte handler om menneskehandel. Omreisende deles opp i grupper med tiggere, mens andre i bedriver lommetyveri, butikktyveri, og i noen tilfeller innbrudd og alvorlige ran. Naivt å tro at dette ikke også skjer i Bergen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

— Vi vet gjennom Europol at tigging og menneskehandel henger sammen. Slike kriminelle nettverk utnytter både mindreårige barn og mentalt tilbakestående til tigging, sier Christoffersen.

I begynnelsen av mars startet en omfattende rettssak i Bergen tingrett. Seks personer ble tiltalt for grov menneskehandel, og utnyttelse av fire sigøynerjenter i alderen 13–17 år. Politiet mener at de fra 2008 og frem til oktober 2010 ble tvunget til å stjele, tigge og selge falske gullvarer på flere steder Sverige og Norge – inklusive Bergen.

— For å få bukt med den organiserte tiggingen i Bergen, er det avgjørende med et tett samarbeid med andre politienheter både i Norge og utlandet. Disse gruppene forflytter seg fra land til land, noe som gjør etterforskningen både tidkrevende og utstrakt, sier Christoffersen.

Er det riktig med tiggeforbud? Si din mening under!