De tre partiene har lenge hatt makten og flertall i kommunestyret.

— Samarbeidet har vært turbulent, og Frp har vært vanskelige å forholde seg til, sier ordfører i Fjell, Eli Årdal Berland (H).

Krf, Høyre og Frp har hatt et formelt samarbeid i kommunen siden 2007.

Det som fikk begeret til å renne over for Høyre, er at Frp i dag stemte for å ikke legge ned Ekerhovd skole. I juni i fjor stemte de sammen med samarbeidspartiene Høyre og Krf for å legge ned samme skole.

- Vi må ha troverdighet

— Det er problematisk at de først stemmer for å legge ned skolen, og etter at skolen og kommunen i ni måneder har jobbet med de praktiske forholdene rundt nedleggingen, så snur de. Vi må ha troverdighet på slike saker. Dette handler om den økonomiske kontrollen i kommunen, sier Berland.

Saken ble tatt opp igjen etter at Frp sammen med andre partier klarte å samle sammen de nødvendige stemmene for å gjenoppta saken i kommunestyret.

Skolen vil likevel bli lagt ned, da flertallet i kommunestyret fortsatt er for nedleggingen.

Det var vestnytt.no som først meldte om saken.

Fortsetter i mindretall

Kommunestyregruppen til Høyre meldte i dag at de ønsker å oppløse det formelle samarbeidet med Frp, og at de to andre partiene vil fortsette å styre kommunen i mindretall.

— Den politiske plattformen vår blir liggende, men nå må vi samarbeide med andre partier på en del saker, sier Berland.

Hun tror imidlertid dette vil gå bra.

— Vi må gi og ta litt uansett hvem vi samarbeider med, sier ordføreren.

«Mangler respekt og tillit»

Høyre har diskutert samarbeidet i flere møter, og Krf har vært inneforstått med prosessen, ifølge Berland.

I en melding fra kommunestyregruppen til Høyre skriver de: «Et samarbeid må bygges på gjensidig respekt og tillit, og vi finner ikke at dette er tilstede», ifølge Vestnytt.

- Ren utpressing

Gruppeleder i Fjell Frp, Benjamin Nyborg er overrasket over måten bruddet kom på.

— På mandag fikk vi beskjed om at noe slikt kunne skje, og på tirsdag satt vi oss ned sammen med Høyre for å se hva vi kunne gjøre for å forbedre samarbeidet. Når de nå bryter kommer det som et sjokk på både oss og fylkesstyret i Frp Hordaland, sier han.

Ifølge Nyborg, fikk Frp et ultimatum av Høyre før dagens avstemning. Enten stemmer dere for nedlegging av Ekerhovd skole, eller så brytes samarbeidet.

— Vi føler dette er ren utpressing. Vi mener det har kommet frem ny informasjon i saken om Ekerhovd skole, og mener elevene vil få et dårligere tilbud om skolen blir lagt ned. Dermed kunne ikke vi la oss presse til å stemme for en fortsatt nedlegging, sier han.

Dårlig samarbeid

Nyborg mener samarbeidet med Høyre har vært dårlig i hele denne perioden.

— Vi har forsøkt å få til samarbeidsmøter før kommunestyremøtene, men det har de avvist. De mener det holder at vi snakker sammen i komiteene. Det har også vært saker hvor de har samarbeidet med opposisjonspartier uten at vi har fått vite om det, sier han.

Han mener det er dumt for begge partiene at det nå blir brudd.

— Dette er beklagelig etter syv års samarbeid, og med ett år igjen til valget. Vi er jo stort sett enig, men hvis de ikke har evnen til å lytte til oss, så går det ikke, sier han.