For første gang på 89 år får Høyre ordføreren i Odda.

Høyre, Senterpartiet, Venstre og Nye Odda skal ha inngått en samarbeidsavtale som sikrer at John Opdal blir Oddas nye ordfører de neste fire årene. De fire partiene vil etter det bt.no kjenner til avholde pressekonferanse klokken 16, der avtalen skal legges frem.

De fire partiene har 13 mandater i kommunestyret, og er dermed avhengig av støtte fra minst ett mandat til. Men også Rødt skal ha bestemt seg for å støtte Opdal som ny ordfører.

Siste Høyre-ordfører i 1922

Hardanger Folkeblad skriver at Ap har gjort en motoffensiv, og nå henvender seg til både Rødt og Demokratene for å få til et samarbeid. Demokratene har tidligere sagt at de støtter det partiet som avholder ny folkeavstemning om Unesco-status for smelteverkstomten.

Dersom det ender med Høyre-ordfører, er det en aldri så liten politisk sensasjon. Arbeiderpartiet har styrt Odda i over 60 år, og Høyre har ikke hatt ordfører i Hardanger-kommunen siden 1922.

Høyres ordførerkandidat i Odda er John Opdal. Han er tidligere varaordfører i kommunen, og er far til Brann-keeper Håkon Opdal.

NRK Hordaland siterer Aps ordførerkandidat Gard Folkvord på at Rødt bidrar til at Odda får Høyre-ordfører.

— Sensasjonelt av Rødt

— Dette skjer jo fordi en på borgerlig side skraper sammen alt man har. Også er det Rødt i Odda som nå innsetter en Høyre-ordfører og det må jo være ganske sensasjonelt i norsk politisk historie, sier Folkvord til NRK.

Dette reagerer Rødts ordførerkandidat Terje Kollbotn på.

— Vi har pr. i dag ingen skriftlig avtale med noe politisk parti i Odda. Vi vil bruke dagen til å forberede våre kommentarer. De vil avhenge av det som skjer på møtet vi skal ha i dag, sier han.

- Rødt skal avklare i dag

— Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Folkvord er kilden til en slik nyhet. Han har ikke vært i kontakt med oss siden valget, sier Kollbotn.

Han vil verken avkrefte eller bekrefte at Rødt støtter en Høyre-ordfører.

— Vi har ikke kommet med våre konklusjoner. Dette håper vi å få avklare i løpet av dagen, sier han.

Har du meninger på ordførerkampen i Odda? De de med oss.

MISTER JOBBEN: Gard Folkvord (AP) får trolig ikke fortsette som ordfører i Odda. Rødt velger heller Høyre.
VEGAR VALDE