For Høyres ordførerkandidat Herman Friele, som i morgen fyller 60 år, er dette en velkommen fødselsdagsgave dagen før dagen.

Har stemmereserve

— Mye hyggeligere enn en lyseblå skjorte. De har jeg så mange av allerede, sier han og ler.

Seniorkonsulent Idar Eidseth utelukker ikke flere hyggelige presanger til Høyre og Friele i tiden som kommer.

— Oppsiktsvekkende mange av dem vi spør sier at de ikke vil stemme Høyre. Fremdeles er det svært mange av dem som stemte Høyre sist som ikke har bestemt seg. De sitter på gjerdet og representerer en betydelig stemmereserve. De kan fortsatt mobilisere gamle velgere å komme over 30 prosent.

Eidseth mener Friele til nå er kommet opp og frem uten å vise seg frem politisk.

— Den politiske duellen med Anne-Grete Strøm-Erichsen på NRKs folkemøte er veldig viktig for Friele. Kanskje skjer det noe der som kan endre situasjonen. Friele får bryne seg i en politisk debatt. Innsatsen kan være avgjørende for hvilken vei det vil gå for Høyre.

Ukjent Frp-topp

Høyre stjeler velgere fra Frp. Eidseth sier ordførermålingene som er gjort stiller Frps førstekandidat Liv Røssland fullstendig i skyggen.

— Partiets egne velgere vil ikke ha Røssland. Med Friele har Høyre skutt gullfuglen. For Høyre må det være et tankekors at denne fremgangen ikke nødvendigvis bringer partiet nærmere byrådet. Selv om det kan være grunn til å ta forbehold om det kraftige fallet i Frps oppslutning. Utslaget er i største laget, tror Eidseth.

Frps førstekandidat Liv Røssland sier hun ikke seg heller ikke skremme av tilbakegangen fra 20 til 15 prosent.

— Ingen partier har en førstekandidat som kan sammenliknes med Høyres Herman Friele. Her har Høyre et gullkort, og det får de fremhevet i alle sammenhenger. Jeg skal ikke konkurrere med Friele om å bli ordfører, sier Røssland.

— Er det et problem at du er så lite kjent i forhold til Friele?

— Jeg synes ikke det. Når vi får frem politikken vår, at vi ønsker å skaffe alle på institusjoner fersk varm mat og vil stoppe bybanen, så vil velgerne se forskjellen på oss og Høyre, og gjøre sine valg på bakgrunn av det.

Mer normalt for KrF

Ellers betyr dagens meningsmåling en normalisering for Kristelig Folkeparti. Fra 3,9 prosent sist, stiger partiet til 7,1 prosent.

— Fallet i oppslutning var nok et umiddelbart utslag av det som skjedde i KrF. I Helgen kom statsminister Bondevik på banen og fikk dreiet oppmerksomheten vekk fra Medhaug-saken. Mange KrF-velgere satte seg på gjerdet, nå har partiet gjenvunnet en del av disse. Men fremdeles er det svært mange KrF-velgere fra stortingsvalget som sier de ikke vil stemme på KrF ved kommunevalget. Det er nok et resultat av regjeringsslitasjen.

Venstre er det partiet som på denne målingen sliter aller mest. Partiet er nede på 1,1 prosent. Oppslutningen faller fordi gamle venstrevelgere er mer illojale enn noen gang. Partiet lekker velgere i stort omfang til både RV, SV, Arbeiderpartiet og Høyre.