På torsdagens møte i fylkesutvalget skulle fylkespolitikerne si sin mening om køprisingsforslaget fra politikerne i Bergen.

Alle partiene i bystyret, utenom Frp, støtter forslaget. Grunnen til at også fylkespolitikerne skal uttale seg om saken, er at de samarbeider med kommunen og staten om Bergensprogrammet, som henter pengene sine fra bomringen.

På forhånd hadde Høyre-politikerne i fylket sagt nei til å støtte sine partifeller i Bergen. I dagens møte gikk de ut i en reell spagat, da de gjennomførte følgende stemmegivning:

  • Primært stemmer de mot køprising
  • Sekundært stemmer de for køprising I første omgang gikk dermed Høyre sammen med Frp om å stemme mot køprising. Det forslaget fikk syv av 15 stemmer, og falt. Deretter stemte de for innføring av køprising, sammen med alle unntatt Frp. Dermed fikk forslaget 12 av 15 stemmer, og gikk gjennom.

Ikke imponert

Aps Nils Olav Nøss er ikke imponert over fremgangsmåten.

— Jeg synes det er litt pinlig for Høyre, spesielt når de argumenterer i møtet for at dette kan være ett godt tiltak, også for miljøet, slik som Inge Reidar Kallevåg (H) gjorde.

Gruppesekretær Dan Femoen i Hordaland Høyre forklarer stemmegivningen slik på sin Facebook-side.

«Høyre fremmet i dag forslag om å ikke gå inn for å tidsdifferensierte bompenger i bomringen i Bergen. Dette forslaget ble stemt ned. Subsidiært støttet vi forslaget fra fylkesrådmannen om proveny-nøytrale tidsdifferensierte bompenger i bomringen i Bergen, da vi ønsker en minst mulig økonomisk belastning for billistene. Vi skal fortsatt vurdere saken ytterligere frem til endelig vedtak i fylkestinget».

Forpliktet til å stemme

På fylket har nemlig Høyre vedtatt et program som sier at de er mot køprising. Da saken ble omtalt forrige uke, ville ikke fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) kommentere den overfor BT.

Til BA sa han imidlertid at de er forpliktet til å stemmer for det som står i Høyres fylkestingsprogram.

– Derfor er det vanskelig å stemme annerledes slik jeg ser det, sa Nilsen.

Krever bedring

Blant dem som stemmer for innføringen av bompenger er SV. SVs Tom Skauge mener likevel at de andre partiene ikke bør ta støtten for gitt.

— Allerede i 1996 gjorde vi det klart hvor viktig det var at en slik pisk som dette virkemiddelet er, måtte komme samtidig med en betydelig forbedring av kollektivtilbudet. Dersom de som kjenner dette tiltaket på lommeboken, og presses ut av bilen sin, ikke har et sted å flytte ræven sin, har det ikke effekt.

Skauge er skeptisk til saken fra Bergen, og mener det blant annet ikke viser hvor stor effekt dette vil ha. Han viser også til da bompengene ble doblet for kort tid siden. Da mente fagfolkene at trafikken skulle reduseres med ti prosent. Det har ikke skjedd.

— Det endte med ingenting. Vi gir kun en midlertidig tilslutning til dette. Køprising skal ikke iverksettes før i 2016, og det er en forutsetning at kommunen og fylket kommer tilbake med bedre forslag til tiltak som kan gi et godt kollektivtilbud.

Dropper støtte

I fylkesutvalget presenterte SV tre forslag til forbedring av kollektivtilbudet. Skauge sier de tar det for gitt at fylkeskommunen går inn for å forbedre kollektivtilbudet. Hvis ikke trekker de støtten sin.

- Hva gjør dere da?

— Da vil vi fremme et forslag om å droppe køprising.