BTs landsomfattende meningsmåling viser at det er stabile tilstander i norsk politikk, fem måneder før stortingsvalget.

Høyre går ned 2,3 prosentpoeng fra forrige måling i mars, men er fortsatt Norges desidert største parti med 61 mulige mandater i Stortinget. Høyre er også langt større enn sine mulige samarbeidspartnere. Målingen gir de borgerlige 103 mandater, mot 66 til opposisjonen.

6–7 prosent gir mye makt

Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke helt fornøyd med en oppslutning på 5,6 prosent, selv om mange i partiet med lettelse vil ta imot ni stortingsmandater.

— Vi vet hvordan det er å havne under sperregrensen (4 prosent), så det er det viktigste å unngå. Men jeg har sagt at det er naturlig i hvert fall å gjenta resultatet fra 2011, da vi fikk 6,3 prosent, sier Skei Grande.

— Uansett blir dere langt mindre, relativt sett i forhold til Høyre, enn da dere var i Bondevik II-regjeringen. Er du redd for at dere skal bli slukt av storesøster?

— Nei, vi har vist at vi kan få mye innflytelse til tross for liten størrelse. Det er de siste stemmene i flertallskoalisjonen som teller mest, vet du, sier Skei Grande, og signaliserer med det at drømmen for Venstre er å havne på vippen.

Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn er enda mer optimistisk, og håper på minst syv prosent.

— Vi gjorde mange feil ved forrige stortingsvalg. De har vi lært av. Nå skal vi ikke bare snakke om det vi er imot, men det vi er for, sier han.

Sprikende Frp

Frp går frem med 1,7 prosentpoeng til 13,4, men er fortsatt godt under halve av Høyres størrelse.

Frps resultater har sprikt på målingene fra de ulike instituttene, alt etter hvilket valg resultatene er vektet opp mot. Vektingen gjøres mot fasiten, som er valgresultatet. Respons Analyse har valgt å vekte resultatene i forhold til det ferskeste valgresultatet, som er kommune- og fylkestingsvalget 2011. Andre institutter har valgt å vekte mot stortingsvalget 2009.