Også Ørnen-prosjektet kan få grønt lys når komité for miljø— og byutvikling i ettermiddag behandler høyhus-meldingen.

En tverrpolitisk arbeidsgruppe avsluttet for to uker siden en grundig gjennomgang av hvor i Bergen sentrum det skal bli lov å bygge over ni etasjer, eller 27 meter, som er den fastsatte høyhus-grensen.

- For restriktiv

Arbeidsgruppen sa blant annet nei til høyhus på Nøstet, i Jonsvollskvartalet og i området der Ørnen Fabrikker ønsker å bygge en boligblokk på 12 etasjer.

— Konklusjonen ble noe for restriktiv for Høyre, konstaterer Johan Horn (H), partiets fraksjonsleder i komiteen og medlem av arbeidsgruppen. - Helt siden vi startet arbeidet har jeg understreket at det vi kom frem til i arbeidsgruppen ikke kunne binde partiet, legger han til.

Høyre har hentet frem igjen byrådets innstilling og vil tillate et «signalbygg moderat utover 27 meter i Nøstegaten, forutsatt at arkitekturen tillater det».

Samme holdning har partiet når det gjelder Jonsvollskvartalet.

Ørnen-prosjektet vil partiet si ja til ved å trekke høyhusgrensen noen kvartaler nordover fra fylkeshuset. Ørnen og Aasegården havner da på «rett» side.

Frp og KrF følger Høyre

Frp støtter Høyres forslag til høyhus i Jonsvollskvartalet og Ørnen, men står fast på 27 meter som absolutt grense på Nøstet, opplyser partiets fraksjonsleder Sigurd Galtung Døsvig.

KrF følger Høyre både på Nøstet og i Jonsvollskvartalet. I går ettermiddag var fraksjonsleder Kristian Helland (KrF) usikker på om partiet vil gjøre det samme når det gjelder Ørnen.

Både når det gjelder Ørnen og Jonsvollskvartalet sitter KrF trolig på vippen og kan avgjøre utfallet. Når det gjelder Nøstet vil Frps nei gi flertall mot høyhus.

- Forpliktet

Johan Horn legger ikke skjul på at Høyre føler seg forpliktet av lang tids kontakt med utbyggere som har fått positive signaler. Denne kontakten har vært både med bystyret og byrådet.

— Så Høyres bystyregruppe tar ansvar for løfter gitt av Høyres byråder?

— Ja, det kan du si. Partiet har dessuten stemt for høyhus på Nøstet i flere omganger og sa ja til Ørnen-prosjektet i fjor, sier Horn.

Høyhusmeldingen skal til endelig behandling i bystyret, etter diskusjonen i komiteen.