— Jeg tror ikke tildelingene til kommunene vil svare til forventningene fra valgkampen, sier Bergens byrådsleder Monica Mæland (H) til bt.no.

— Regjeringen har gitt store løfter om bedre skole, SFO og sykehjem. Det vil fordre veldig mange friske midler til kommunesektoren. Men seks av de syv største kommunene i Norge legger opp til kutt neste år. Bare i Bergen tror vi det ikke blir nødvendig å kutte, sier Mæland.

Skylder barnehagekroner

Hun er spent på om det settes av penger til en kunstbiennale i Bergen.

Bergens finansbyråd Harald Victor Hove (H) håper at regjeringen vil betale kostnadene byen har hatt for å skaffe full barnehagedekning. Han anslår at staten «skylder» Bergen 200 millioner barnehagekroner.

— Vi har fått signaler om at vi i hvert fall vil få en viss kompensasjon for penger de skylder oss, sier Hove.

Skolene sprengt

Askøys ordfører Knut Hanselmann (Frp) håper på «så mye penger som mulig». Kommunen skal bygge mye skole de neste årene, og de nærmer seg taket hvis alt skal lånes i banken.

— Vi er en vekstkommune, men pengene følger ikke utviklingen. Et par millioner i veksttillegg holder ikke når vi får to nye askøyværinger hver dag, sier Hanselmann.

De samme bekymringene deler Fjell-ordfører Lars Lie (H).

— Jeg ønsker at regjeringen tar ansvar for samhandlingsreformen og satsingen innenfor eldreomsorgen, sier Lie.

Håper på ekstra millioner

Ordfører Terje Søviknes forventer noen ekstra millioner til Os kommune.

— Vi bør kunne få ca. to milliarder mer til kommunesektoren i Norge. For Os vil det normalt bety åtte millioner i økte frie inntekter. Det betyr ganske mye for vårt handlingsrom, sier Søviknes.

Han håper også at regjeringen øker tilskuddet til sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

— I dag er tilskuddet på 20 prosent. Skal vi nå målet om full sykehjemsdekning i 2015, må man begynne å øke det statlige tilskuddet allerede nå, sier Os-ordføreren.

Ellers har han ingen spesielle forventninger til statsbudsjettet. Midler til ny E39 mellom Os og Bergen kommer neppe før i 2011, og det nye kulturhuset i Os skal etter planen betales med tippemidler.

Hva bør regjeringen prioritere i statsbudsjettet for neste år? Si din mening i feltet under!

MER PENGER: Ordfører Terje Søviknes ser for seg åtte millioner ekstra kroner til Os. Arkivfoto