— Mange synes det er rart at vi holder til midt i byen, men tradisjon er tradisjon, sier fôrhandler Jan Oddvar Bjørge. Han sitter ved et skrivebord og en disk mange har spurt om å få kjøpe, men dette klenodiet vil han slett ikke gi slipp på.

Tidende endret

Mang en bonde har gjennom årene tatt turen til Nøstegaten for å sikre seg fôr til dyrene. Nå har tidene endret seg og kundene er i større grad blitt de som har dyr som hobby.

Fortsatt selges 600 tonn høy årlig på Nøstet. Mer enn 30 trailerlass må til for å frakte alt til forretningen. Hadde Jesus blitt født i Bergen i år, ville herbergets eier kjørt til M. O. Bjørge for å sikre seg høy til krybben. Her er høy nok både til Jesus og alle byens nisser. Godt med halm oppdager vi også.

Å vandre rundt i Nøstegaten 82, er sjarmerende. De store bjelkene i det som først var en sjøbod, tar oss med til en annen tid. I stabler ligger sekk på sekk med havre. Her er vanlig knust havre og dampvalset havre. Sekker med merket «GULL» ser vi også. Det er havre blandet med ekstra energirikt fôr, noe i nærheten av våre frokostblandinger. Staselige dyr skal ha kraftfôr.

Alle jenters drøm

Forretningen til Jan Oddvar Bjørge er alle jenters drøm. Det er hit de søker når de begynner å ri. I hyllene her søker de etter hjelmer, ridebukser, ridestøvler og annet de trenger for sin nye hobby. Noen blir faste kunder i fem-seks år. Andre utvider med atskillige år fordi det å ri like mye blir en livsstil som en hobby.

— 90 prosent av barna som rir, er jenter. De får en fin hobby og møter et miljø der mange har interesse for og omsorg for dyr, sier Jan Oddvar Bjørge.

M. O. Bjørge begynte sin forretning i 1892. Handelsbrevet henger fortsatt på veggen. I 1926 kjøpte han stedet hvor forretningen nå ligger. Jan Oddvar Bjørge overtok i 1975 og er tredje generasjon som driver firmaet. Før solgte forretningen både brensel og fôr. Nå er brenslet borte og hesteutstyr har overtatt og blitt en viktig del av forretningen.

På en vegg i et rom henger utallige hestesko. Her er fremsko og baksko i ulike vekter og størrelser. En travhest skal ha andre sko enn en ridehest.

En livsstil

— For meg er det en livsstil å drive med dette, innrømmer Jan Oddvar Bjørge. Han hadde selv hest til for 10 år siden og har hatt mye glede av kontakten med de store dyrene.

Utallige fôrsekker og høyballer har han løftet gjennom årene. I sin ungdom hev han sekkene rett opp på skulderen og ble ganske sterk. Nå sliter han med en vond skulder og kan ikke løfte som før. 20. desember fyller han 60 år.

Før gikk det tonnevis med fôr til kuer, griser, sauer og hester hvert eneste år. Med årene er antall husdyr i Bergen skrumpet kraftig inn. Nå er det fôr til hester, sauer og litt kaniner det går mest av.

— Hvordan opplever du dette at dyrene stort sett er borte?

— Vi må bare bøye oss for utviklingen, men jeg synes nok at det er leit. Salmonella og fugleinfluensa forteller oss at det kan være lurt å produsere litt mat i Norge fortsatt. Dessuten blir kulturlandskapet overgrodd når ingen dyr beiter der mer. Men det er det kanskje ingen som legger merke til, sukker Jan Oddvar Bjørge.

RIDEUTSTYR: I hyllene hos Jan Oddvar Bjørge finner hestejenter noe av det de drømmer om. Foto: Rune Nielsen