TOR KRISTIANSEN

Noe nytt skapes i Alvøen. Bak historiens hvite fasader lyser infrarøde stråler. Papirindustrien er borte, men utallige hender former ny kunst.

— Ikke en er make, forsikrer keramiker Mary Bergsvik. Høyreiste kvinneskikkelser blir til mellom hennes hender, kvinner med langt, sidt skjørt, hatt og kappe. «Hattefolket» kaller hun dem. Så populære er kvinneskikkelsene at hun alt har solgt fem av de ti nye hun snart skal brenne. Tålmodig knar hun leiren for å lage nye kvinneskikkelser i det gamle elektrikerverkstedet, mens vi er innom.

En oase

Alvøen er et av landets eldste og best bevarte industristeder. 15 minutters kjøring fra Bergen sentrum og 100 meter fra skipsleden virker stedet som en oase. Før sto biler i hundremeter lange køer og ventet på fergen til Sotra eller Bjorøy. Nå er bilduren borte og freden har overtatt. Her er ikke strøken asfalt, men flere titall vannpytter i grusveien og skjeve vinker i fortidens hus. Men her er noe mer.

Id Berentsen har fått fargeklatter på den hvite frakken. Hun lovpriser roen i Alvøen - akkurat den roen hun trenger for å male. I sitt verksted skaper hun kunstverk på dører, skap og stoler.

De nær 40 små, velholdte arbeiderboligene gir stedet et sørlandspreg. Nettopp disse særpregete boligene, herskapshuset, som i dag er museum, og småbåthavnen med plass til 60 båter, gjør stedet til et yndet utfartssted både for bergensere og turister.

— Å komme hit er som å være på landet samtidig som vi er nær den pulserende byen, sier Bård Arild Sivertsen og Mona Liebsch. De sykler ofte til Alvøen og trives godt her ute. Nå treffer vi dem i interiørbutikken.

Selger fortsatt papir

Papirproduksjonen ble etablert i 1797 og lagt ned i 1981. Papiret vi skrev våre kjærlighetsbrev på, ble laget her. Fortsatt selger Alvøen A/S 25 tonn papir i året. Nå er papiret produsert i Nederland, men den gamle linjeringsmaskinen fra 1900 er fortsatt i bruk. Selv har industriherrens etterkommer, Hendrik Fasmer senior, omdannet de gamle bygningene for produksjon av papir til industripark. 8000 kvadratmeter er leid ut og benyttes i dag av 30 ulike virksomheter.

Norodd Sagosen og Arild Langland banker sammen noen store blikkplater i den øverste bygningen. I 13 år har de drevet Norsk Ventilasjon sammen og har jevnt med oppdrag.

Her er maskingrossist, høyteknologi, smoltproduksjon og skiltproduksjon - for å nevne noe. En kafé, flere kunstgallerier og en bokhandel finnes også. Siste tilvekst er en naturterapeut. Om noen uker kommer spesialbutikk for hesteutstyr. Her er museum i sommerhalvåret og om noen måneder inviteres til store konserter i museumshagen.

Personlig interiør

— Vi får et personlig forhold til dem som stikker innom. Derfor trives jeg utmerket i Alvøen, sier Hilde Alvsaker. Sammen med sin søster Lene Bjørnsen driver hun Interiør Huset Alvøen. De spesielle lukteposene sørger for en egen duft i lokalet. Sprosser i vinduene og dype vinduskarmer gir ypperlig mulighet til å stille ut varene. Gammelt og nytt, klassisk og moderne står om hverandre.

Et par hester kommer forbi på veien. Alvøen rideskole utvider virksomheten med ny ridehall. Også hestene bidrar til å skape en egen stemning her ut.

Kommende helg åpner Tone Rydland maleriutstilling i Galleri K Design. Arbeidet har for henne vært livsviktig terapi etter en bilulykke. Alvøen blir stadig sterkere kunst-, kultur- og terapihavn.

PERSONLIG: Hilde Alvsaker forteller at hun får et personlig forhold til kundene. <br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN
RIDESKOLE: Hestene skaper et eget liv i kulturhavnen. Frøy Lien Hansen rir Fabian, mens Marianne Palmesen leier Triton.