ARNE COLLIANDER arne.colliander@bt.no

Den 42 år gamle produksjonsarbeideren er den eneste politiet har siktet for å ha stjålet øl fra bryggeriet. I sine første forklaringer til privatetterforskerne fra Crifo, og også i en politiforklaring, skal han ha navngitt flere kolleger som utro tjenere.

Helomvending Senere har han gjort helomvending, og gått tilbake på det meste av dette.

Midt under vitneforklaringen i går, trakk han i går plutselig frem et brev fra innerlommen sin, og ba om å få lese det opp.

– Jeg skrev dette brevet i natt, sa han, før han begynte å lese:

– Hansa – dere får legge bevisene frem på bordet. Ikke bruk meg for å trekke inn andre. Dere har brukt meg som alibi. Jeg har hatt et jævlig år, og grått under avhør. Jeg er blitt presset til å si mye, Crifo har manipulert meg, gjengav han, følelsesladet.

Tyverisaken begynte å rulle da en privatetterforsker en sen kveld i desember 1999 observerte 42-åringen i ferd med å laste om øl utenfor gjerdet rundt Hansas område på Kokstad.

I psykisk ubalanse Det var da han skulle forklare seg om dette at han skal ha kommet med navn på flere Hansa-kolleger som også skulle ha drevet med lyssky virksomhet. Så slo han retrett, og i retten i går fastholdt han at den siste versjonen var den korrekte.

– Jeg kan ikke fatte, huske eller begripe at jeg kan ha sagt alt dette. Jeg var i psykisk ubalanse, svarte han gjentatte ganger da han ble konfrontert med de første forklaringene sine. Noen av dem hadde han undertegnet.

– Oppga du navn, ble han spurt.

– Jeg husker ikke, var svaret.

«Klikket for meg» – Jeg må ha skrevet under på mye mer enn jeg har sagt. Alt klikket for meg, forklarte han.

Han fortalte at han en morgen fant en trussel-lapp festet til frontruten på bilen sin.– Det slo meg at den måtte ha sammenheng med alt jeg hadde fortalt til Crifo, sa han.

42-åringen har slitt med psykiske problemer i en årrekke, og fikk en ekstra knekk da tyverisaken kom opp.

– Jeg har båret denne belastningen på skuldrene mine i ett år. Hansa har skjøvet alt over på meg. Det er min feil at åtte andre har fått sparken, sa han.

Avslo lukkede dører 42-åringen hadde store problemer med å forklare seg. Han ble tilbudt å fortsette for lukkede dører, uten at hans tidligere kolleger fikk høre hva han sa, men avslo.

– Hvorfor trakk du tilbake de første forklaringene dine? ville advokat Bjørn Lillebergen vite. Han representerer en av dem som har gått til sak mot Hansa.

– Det var en stor belastning for meg. Jeg fant ut at det jeg hadde fortalt ikke stemte. Jeg måtte få det ut av kropp og sjel. Jeg ble presset, svarte 42-åringen.

Les også: Kritisk til Crifo — Han var redd

ETTERFORSKER VITNET: Privatetterforsker Harald Olsen fikk flere nærgående spørsmål fra de sparkede Hansa-ansattes prosessfullmektiger om bevissikring og arbeidsmetoder.