Den 90 centimeter tykke ledningen sprang lekk natt til fredag ved Espeland. Ved 21-tiden i kveld var røret reparert.

— Nå gjenstår det bare å fylle røret opp igjen med vann. Det må skje sakte. Deretter må vi spyle ut klor vi har tilsatt under reparasjonen, opplyser ingeniør i vann- og avløpsetaten, Øyvind Eide.

Han anslår at ledningen er i normal drift klokken 24 natt til lørdag. Innbyggere i Arna og beboere i deler av Bønes og Kråkenes var uten vann i perioder. På Bønes og Kråkenes forsvant vannet etter at arbeiderne ved en feil stengte en ventil.

— Ellers skal folk ikke ha merket noe til bruddet. Vi vil de neste dagene foreta justeringer, men det vil folk heller ikke merke noe til, sier Eide.

Et krater i veien møtte arbeidsfolkene da de kom til bruddstedet i Moldahaugane natt til fredag. Jord- og steinmasser vannet hadde tatt med seg lå i veien og langs veisidene.

Drikkevannet fosset ut fra røret, som er det største i Bergen kommune.

Ledningen er for en hovedpulsåre inn til byen å regne, og gir vann til hele Arna bydel. Politiet fikk melding om lekkasjen ved 01.40-tiden. I morgentimene var fremdeles en rekke husstander i Arna uten vann.

Røret er av glassfiber belagt med plast og på en eller annen måte har røret sprukket. Deler av Unnelandsveien ikke langt fra Sivilforsvarets leir ble ødelagt etter de store vannmengdene som flommet over området. Hovedåren fører drikkevann fra Gullfjellet til Ulrikenbassenget.

— Ulrikenbassenget tømmer seg veldig fort, derfor anbefaler vi folk å bruke lite vann i dagene fremover, sier Boland til bt.no.

Beboerne i området kan takket kommunen for at et automatisk system stanser vanntilførselen til hovedvannledningen ved brudd som dette. Et åtte meter langt rør 2-3 meter ned i bakken måtte skiftes.

LEDNINGSBRUDD: Mye graving måtte gjøres for å skifte åtte meter langt røret. Foto: Arne Nilsen