Et krater i veien møtte arbeidsfolkene da de kom til bruddstedet i Moldahaugane i natt. Jord— og steinmasser vannet har tatt med seg ligger i veien og lands veisidene.

Drikkevannet fosset i natt ut fra røret, som er det største i Bergen kommune med hele 0,9 meter i diameter.

Lenge uten vann

Ledningen er for en hovedpulsåre inn til byen å regne, og gir vann til hele Arna bydel. Politiet fikk melding om lekkasjen ved 01.40-tiden i natt. I morgentimene i dag var fremdeles en rekke husstander i Arna uten vann. Kommunen regner med at ledningen vil være reparert i løpet av dagen.

— Vi oppfordrer beboere som bor i Fyllingsdalen, Bønes, Skjold, Kråkenes, Nesttun til Minde og hele Loddefjord-området om å spare på vannet i dag, sier Stein Ove Boland, vakthavende hos Bergen kommune.

Årsaken til lekkasjen er ikke kjent. Røret er av glassfiber belagt med plast og på en eller annen måte har røret sprukket.

Bassenget blir fort tømt

Deler av Unnelandsveien ikke langt fra Sivilforsvarets leir er ødelagt etter de store vannmengdene som flommet over området i natt.

Hovedåren fører drikkevann fra Gullfjellet til Ulriken bassenget.

— Ulrikenbassenget tømmer seg veldig fort, derfor anbefaler vi folk å bruke lite vann i dagene fremover, sier Boland til bt.no.

Må skifte rør

Beboerne i området kan takket kommunen for at et automatisk system stanser vanntilførselen til hovedvannledningen ved brudd som dette.

— Vi må få opp større maskiner for å reparere dette så raskt som mulig, sier John Botnevik, formann for reparasjonslaget, til bt.no.

Her må graves mye. Et åtte meter langt rør må skiftes. Røret ligger 2-3 meter ned i bakken. Således er det et omfattende arbeid som må gjøres før reservedeler kan settes på plass og hovedvannledningen fungere normalt igjen.

LEDNINGSBRUDD: Mye graving gjenstår før det åtte meter langt røret kan skiftes ut. Foto: Arne Nilsen