RANDI KVINGE

Gjestene glemmer de rareste ting på hotellene i Bergen, men forsyner seg til gjengjeld godt av det de har lyst på. Mobilladere, tannbørste og briller er blant ti på topp av glemte ting, og Radisson SAS Hotel Norge kunne nylig levere en kasse til Fretex med 200 ladere.

— Folk glemmer noe hver dag, og vi har en egen hittegodsavdeling hvor vi samler gjenstandene, sier resepsjonssjef Finn Berstad.

Minibaren som pengeskap

Mer sjelden er det at gjestene glemmer penger, men på Grand Hotel Terminus ble minibaren brukt som pengeskap av en gjest.

— I juni ble det glemt igjen 10.000 kroner på et av rommene. Pengene lå under kurven med sjokolade i minibaren. Stuepiken hadde ikke løftet på kurven da hun tørket støv, og gjesten som kom på rommet etterpå fant pengene. Heldigvis fikk vi ordnet det, sier Gro Svendal.

På Bergen Airport Hotel er det vaskeriet som tar seg av gjenglemte ting.

— Folk glemmer å se i skapet før de går, og dyre, fine plagg henger igjen. Av private ting har vi funnet både filofakser og lommebøker. Men paraplyer er det lite av. Som regel regner det jo, så paraplyen husker de. Det er heller ikke så voldsomt med juveler, forteller vaskeridamene.

— De som jobber her bryr seg ikke om tingene. I dag har folk alt de trenger selv.

Stuepike Silje Fjeld (24) på Bryggen Orion Hotell, sier at gjestene har for vane å legge igjen sokkene under sengen og toalettsaker på badet.

— Det er faktisk noen som ringer og vil ha igjen sjampoflasken sin, så dem tar vi vare på, forteller hun.

Tar proppesnorene

Gjestene finner stadig nye attraktive gjenstander å plukke med seg.

— Av en eller annen grunn tar de med seg snorene til badekarproppene. Vi har lurt litt på det, men kanskje de bruker det til kjettinger rundt livet eller til nøkler. Bare fantasien setter grenser, sier husøkonom Gro Svendal.

Hun forteller om lite svinn på håndklær, men at folk gjerne stjeler puter fra rommene.

— Pynteputene på rommene forsvinner, og vi har faktisk bare én pute igjen. Plastblomstene i gangen får heller ikke stå i fred. Men de dukker gjerne opp igjen etter en stund. Da har folk pyntet rommene sine mens de har bodd der, og stuepikene tar dem ut igjen i gangen etter hvert, sier Svendal.

Forsyner seg godt

— Folk er også veldig flinke til å forsyne seg av frokosten. Spanjolene ribber det de kan og griser noe aldeles forferdelig. De går aldri fra matbordet uten å ta med seg noen ekstra. I tillegg er de sure, så spanjolene liker vi bare sånn passelig, sier Svendal.

Også Comfort Hotel Holberg merker entusiasmen rundt frokostbordet.

— Vi hadde en del problemer med en gruppe russiske jøder. De nasket fra bufféen, og lot være å betale for nistepakkene. Denne gruppen måtte vi stramme opp litt, og i år har de vært eksemplariske, sier husøkonom Annike Tuseth.

Hun merker også at det går svært mye toalettpapir, og hvert år må det kjøpes inn nye puter til sengene.

For at hotellene skal gå til anmeldelse må det være større ting som blir stjålet.

Hittegods som blir liggende over flere måneder blir levert til Fretex. Radisson SAS Hotel Norge har også arrangert loppemarked for å bli kvitt hittegodset.

— Da vi arrangerte barneløp hadde vi også loppemarked til inntekt for Kirkens Nødhjelp. Rådyre skjorter gikk for bare ti kroner, men til sammen fikk vi inn over 3000 kroner. Dette kommer vi nok til å gjenta, forteller resepsjonssjef Finn Berstad.

Glemte ting

1. Mobilladere

2. Tannkost

3. Tannkrem

4. Sjampo

5. Briller

6. Sokker

7. Skjorter

8. Ytterjakker

9. Sko

10. Undertøy

Dette blir stjålet

Nistepakker i frokostbufféen

Plastblomster i gangen

Pynteputer

Bilder i rammene

Puter i sengene

Toalettpapir

Snorer til badekarproppene

FORLATT: Hver dag blir mobilladere gjenglemt på hotellene, og husøkonom Gro Svendal ved Grand Hotel Terminus har skapet fullt. - Vi har ingen problemer med å låne ut ladere til gjestene våre, forteller hun.<p/>FOTO: ARNE NILSEN