De to mennene i begynnelsen av 20-årene lovet å komme tilbake til Førde Hotell for å gjøre opp for et fire dagers hotellopphold. De to ble sist sett haikende på riksveg 5 østover, skriver lokalavisen Firda.

Kjøpte bil

I tillegg til et hotellopphold på fire dager, kjøpte de to ungdommene en bil hos Hertz Bilutleie. Den er heller ikke betalt.

Tilfeldigvis — og uheldigvis for de to - driver hotelleier Roy Solbakken også bilutleien i Førde. Han hadde dermed dobbel grunn til å gå i gang med egen detektivvirksomhet.

Egen virksomhet

De to ungdommene kom til Førde Hotell med et skriv om at de skulle etablere en virksomhet i Førde. I den forbindelse skulle de få bo på hotellet for inntil 2000 kroner i døgnet i åtte til ti dager.

Etter fire dager dro de to til Oslo og lot datautstyret sitt være igjen på rommet. Da politiet ringte hotellet og etterlyste mennene, ante Solbakken ugler i mosen. De hadde da stukket av fra en drivstoffregning.

Fikk husrom

Da de to østlendingene kom tilbake til hotellet natt til fredag og parkerte Hertz-bilen utenfor, hadde hotelleieren taktikken klar.

— For at vi skulle få tak i dem, ga nattevakten dem et rom. Jeg ringte lensmannen og spurte om jeg kunne ta bilen tilbake, men fikk til svar at den ikke lenger var Hertz sin. Så jeg sørget for å feilparkere andre biler så de ikke skulle komme seg noen vei, forklarer Solbakken til Firda.

Haiket hjem

Da de to skulle betale de 19 000 de skyldte for hotelloppholdet neste dag, fulgte en medarbeider dem i banken. Der var det verken penger eller konto. Hotellet tok pant i datautstyr til en verdi av 100 000. Det var for øvrig kjøpt med ti dagers kredittfrist i Oslo.

— Jeg tipper at jeg kommer ut av dette med den bærbare datamaskinen og skriveren som de to hadde på rommet sitt. Og det er slett ikke dårlige greier, smiler Solbakken.

De to ungguttene ble sist observert haikende på vei østover.