• Sjelden vi må gjøre slike drastiske vedtak, sier brannsjef.

Det ærverdige Hotel Mundal i Fjærland, som er nevnt i Lonely Planet, Travel & Leisure og National Geographic Traveler, er stengt.

Årsaken er et branntilsyn som avslørte ti avvik, skriver Sogn Avis i sin papirutgave.

Alarmen virket ikke

De mest alvorlige var sprinkelanlegget og alarmanlegget som ikke virket. Tilsynet skjedde 1. februar.

Det vi fant, var så graverende at vi hadde gjort akkurat det samme om det var midt i sesongen. Branningeniør Johnny Skjerping

— Det vi fant, var så graverende at vi hadde gjort akkurat det samme om det var midt i sesongen, sier branningeniør Johnny Skjerping til Sogn Avis.

— Det er sjelden vi må gjøre slike drastiske vedtak om å stenge på dagen, utdyper brannsjef Hans-Morten Blikseth i Sogn brann og redning IKS.

Lover å rette opp alt

Det svært sårbare trehotellet i tre etasjer var vinterstengt og tomt for gjester. Hotellet holder åpent fra 30. april til 1. oktober og har plass til 70 gjester.

Hotellet må nå dokumentere ettersyn og kontroll av aktive og passive brannsikringstiltak før det kan tas i bruk.

Jørgen Cappelen sier på vegne av eierne at de tar brannsikkerheten på alvor, og alt skal være i orden til de åpner igjen.

— Både alarmer og sprinkelanlegg virket da vi stengte for vinteren, men i ettertid har vi hatt langvarige strømbrudd, som da Dagmar slo til, sier Cappelen til Sogn Avis.

Som for 100 år siden

Hotellet er bygget i sveitserstil i 1891 og har blant annet et staselig verandabygg i det ene hjørnet, prydet med et kjegleformet takspir.

Til tross for flere tilbygg, er hovedfasaden mot fjorden tatt vare på, og innredning og møbler i salongene er som for 100 år siden.