Oftest er omtale i BTs ukentlige bilag Hus og hjem en ren fornøyelse for huseiere i Bergen. For den nybakte hotelleieren Ib Jensen, derimot, har medaljen en bakside.

«Jeg vil at gjestene skal føle at de er på besøk i et privat hjem, og ikke på et hotell,» sa Jensen i reportasjen.

Beskrivelsen var treffende på mer enn én måte. Nå viser det seg at huset aldri er godkjent til noe annet enn private boliger og næringslokaler.

I et brev til huseieren (PDF-fil) skriver Etat for byggesaker at huset bare er godkjent som «nybygg blokk». Sikkerhetskravene for slike bygninger er mye lavere enn for hoteller. Vanlige blokker tilhører «risikoklasse 4», mens hoteller er «risikoklasse 6».

Viser til BT

Kommunens inspektører må ha lest BT med ekstra stor interesse da Nova House ble omtalt nylig.

«Det vises til Bergens Tidendes utgave av ’Hus og hjem’ datert 18.09.09 og besiktigelse av tiltaket den 22.09.09,» skriver byggesaksetaten aller først i brevet til huseieren.

Inspektørene var ikke klar over hotellet før de leste om det i BT.

«Tiltaket fremstod både i avisen og under besiktigelsen som et hotell (risikoklasse 6) med resepsjon ved inngangspartiet,» heter det i brevet til huseieren.

  • Les også hele reportasjen til Hus og hjem her som PDF-fil: Side 1 | Side 2Det nyåpnede hotellet med 13 rom måtte stenge umiddelbart fredag. Formelt skjedde stengningen ved at den midlertidige brukstillatelsen fra kommunen ble trukket tilbake.

I tillegg krever inspektørene at all bruk av hele bygningen opphører til det er satt opp rekkverk i trappene. Eneste unntak er butikken i 1. etasje, Filippa K, som slipper å stenge dørene.

— Trenger ikke godkjennes som hotell

Huseier Ib Jensen mener at bygget hans ikke er et hotell, slik ordet vanligvis defineres av Byggesaksetaten.

— Vi driver med korttids- og langtids utleie av leiligheter, men mangler en del av det man forbinder med hoteller. Vi har for eksempel ikke døgnåpen resepsjon, spisesal eller alkoholservering, sier Jensen til bt.no.

Han har sendt et brev til etaten der han redegjør for hvorfor han mener Nova House ikke behøver å godkjennes som hotell.

Jensen sier også at det er installert sprinkleranlegg i hele huset, og at brannsikkerheten er like god som på moderne hoteller.

Sonja Ystaas
Etat for byggesaker og private planer, Bergen kommune