EIRIK DAMSGAARD

— Selv om dette på folkemunne er blitt en pølsesak, så er saken av stor betydning for begge parter, sier bostyrer, advokat Thorvald Ornell Myhre i Bergen.

Konkursboet etter Bjørkheim Gjestetun, som gikk på et braknederlag i lagmannsretten, anker nå dommen til landets øverste domstol.

— Saken er behandlet to ganger, med stikk motsatt resultat. Vår subjektive oppfatning er at den siste avgjørelsen er feil, sier bostyreren.

Ser det humoristiske

Dermed er det Høyesteretts kjæremålsutvalg som nå får servert den glohete pølsesaken, som i realiteten handler om millionbutikk langs riksveien i Samnanger kommune. Statoil-stasjonen selger pølser. Nabokafeen mener en gammel avtale forbyr slikt salg.

I februar slo Gulating lagmannsrett fast at bensinstasjoneier Harald Solheim kan selge pølser med loven i hånd. For to år siden mente imidlertid Midhordland tingrett at nabokafeen hadde enerett på varmretter til sultne turister. Juridisk står striden ikke om pølser med eller uten lompe, men tolkningen av en konkurranseklausul.

— Vi er uenige i den rettslige vurderingen til lagmannsretten, sier bostyreren.

Advokaten nekter ikke for at det føles spesielt å anke pølsekrangelen til landets ledende jurister.

— Jeg ser jo det humoristiske i det, innrømmer han.

Agurk og fiskepudding

— Vi behandler alle rettsproblemer i samfunnet, men jeg har aldri hørt om pølsetvister i Høyesterett, sier informasjonssjef Gro R. Flatabø i Norges Høyesterett.

Hvert år ankes 1600-1700 saker til topps i rettssystemet, bare én av ti slipper gjennom nåløyet. En pølsekrangel kan nå frem dersom saken har prinsipiell betydning. At det handler om pølser er ikke noe problem.

— Husk at Det norske storting har diskutert avlange fiskepuddinger, og EU har snakket om krumme agurker, sier informasjonssjefen.

Etter nederlaget i Gulating meldte Bjørkheim Gjestetun seg konkurs. De ansatte ble sagt opp. Det omfattet seks-syv årsverk og flere titall ansatte. Om kort tid vil drift i mindre skala dukke opp under navnet Bjørkheim Kro og Motell AS. Styreformann Johs Slethaug sier de vil starte forsiktig. På menyen står blant annet pølser.

— Det er naturlig å tilby både pølser og hamburgere, sier Slethaug og slår fast:

— Vi må jo selge det folk vil ha.