Den skarrer på r-ene, høstlisten til Bodoni Forlag. Lokallitteratur fra Bergen og Vestlandet, fra fortid og nåtid.

Her er ny minibok, signert Melkior Pedersen (Willy Dahl), bergenshistorie på gamle postkort og Bergen havns moderne historie.

Tredje året Bodoni driver eget forlag har kulturverkstedet i Hollendergaten hele 18 titler på listen. I fjor hadde de 13.

— Og til neste år blir det for eksempel 25, sier daglig leder Bjarte Hordnes.

Bodoni Forlag har nemlig tatt mål av seg til å bli forlaget som skal fylle det litterære tomrommet etter bøkene som fra 1950-tallet og fremover formidlet lokal kulturhistorie fra Bergen og Vestlandet. Enten det var spennende biografier, viktig kulturhistorie eller vakre billedbøker.

— Men gradvis er disse bøkene forsvunnet, noe som har skapt et savn, sier forlagssjef Jo Gjerstad.

Tradisjon i ryggen

Det er dette savnet Bodoni Forlag vil gjøre noe med.

— Utgangspunktet vårt skulle være bra nok. Vi har nesten hundre års tradisjon i veggene, og vi har kompetansen, nettverket og produksjonsapparatet, sier Hordnes.

— Dessuten en forfatterportefølje som matcher ambisjonene våre, legger Gjerstad til.

Ikke mange forlag utenom Gyldendal får for eksempel gleden av å gi ut bøker for Gunnar Staalesen. Det får Bodoni Forlag.

— Denne gangen er det en spesiell utgave av Staalesens DNS-skuespill «Begrav meg i Bergen», forteller Gjerstad. Boken kommer til scenepremieren i slutten av oktober, i et langstrakt format og gjennomillustrert av Roger Johnsen.

Åsane i fem bind

En utgivelse forlaget satser hele fem bind på, er «Åsane - i fortid og nåtid» med historikeren Frode Fyllingsnes som forfatter.

— Det første bindet forteller historien om de enkelte gårdene i Åsane, fra førhistorisk tid og frem til i dag. De fire neste bindene vil ta for seg slektshistoriene i Åsane, forteller Gjerstad.

Utover høsten kommer enda mer lokal kulturhistorie, som Stein Tore Davidsens postkortbok «Bergen - for hundre år siden» og tidligere regionpostsjef Kåre Eldøys «Det var en gang et posthus » - om Posten i Bergen fra 1647 til 1997. Bybanens historie er det Magnus Vollset som skriver, en transporthistorisk oversikt tilbake til Vossebanen og Sporveien og frem til i dag.

Dessuten er Anders Haalands «Bergen Havn» underveis, bind III i havnens historie, med perioden fra 1945 til 2005. Mens Christopher Harris' «Hon så hadde øl te selle», om Madam Felle, kommer i utvidet utgave midt i julegavemåneden.

Det gjør også en rykende fersk bokrapport som de to Askøy-brødrene Svein Egil Solvang og Kjell Tore Solvang skriver om sommerens eventyr i robåt fra Nordkapp til Lindesnes.

LOKAL KULTURHISTORIE: - Vi har nesten hundre års tradisjon i veggene og en forfatterportefølje som matcher ambisjonene våre, sier forlagssjef Jo Gjerstad (t.v.) og daglig leder Bjarte Hordnes i Bodoni Forlag.
Strand, Knut
ÅSANE: Det første av fem bind om Åsanes historie kommer på Bodoni Forlag i høst. Her et motiv fra boken: Tyske soldater på tur på fjellet ovenfor Øvre Ervik. Utsikt over Eidsvågbukten.
Fra «Åsane - i foritd og nåtid»